Romania sufera mult la capitolul educatie. Potrivit ultimelor statistici, circa 25% dintre copii abadoneaza scoala pana in clasa a XII-a, 40% dintre elevii de gimnaziu nu inteleg ce citesc si nu pot rezolva o problema simpla de matematica, metodele de predare sunt invechite, iar intr-un clasament mondial, Romania se afla pe ultimele locuri in privinta atractivitatii invatamantului pentru copii.

"Cand vorbim despre educatie, vorbim despre o constructie subreda si vorbim de o baza subreda: prescolarii si primarii. Marile probleme cu educatia din Romania sunt legate de faptul ca pierdem foarte multi copii pe drum, avem un abandon scolar pana la clasa a XII-a de aproape 25%, ducem copiii la clasa a VIII-a in conditiile in care 40% dintre ei nu pot citi si nu inteleg un text, avem un invatamant profesional si tehnic la liceu invechit, care face ca doar 30% tineri sa se angajeze in calificarea pentru care se pregatesc, avem un numar de studenti foarte mic si avem un numar foarte mic de adulti care invata de-a lungul vietii", a declarat Mariuca Talpes, membru in Grupul de lucru pentru educatie din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

Pentru educatia prescolara si primara, statul roman investeste cel mai putin. Doar 0,7% din PIB, fata de 1,5%, media europeana. La invatamantul secundar stam mai bine, 1,5% fata de 1,9%, media europeana, iar la invatamantul tertiar suntem peste media europeana ca investitii.

De ce pierdem copiii pe drum? "Pentru ca invatamantul si metodele de predare au ramas ca pe vremea bunicilor nostri. Scoala pentru copii nu mai este atractiva, in sensul ca tot ce fac copiii la scoala nu mai este legat de lumea inconjuratoare. Copiii nu invata prin proiecte, nu invata integrat, copiii nu se bucura de scoala. In clasamentul mondial suntem pe ultimele locuri privind atractivitatea invatamantului", a adaugat Mariuca Talpes.

Reprezentanta CDR sustine ca profesorii ar trebui sa fie mai bine selectati la intrarea in sistem si sa aiba un salariu de debutant mult mai atractiv, dublu fata de cat este acum. In plus, statul trebuie sa investeasca permanent in formarea lor.

Pana la clasa a VIII-a pierdem cam 16% dintre copii. Dupa gimnaziu, circa 7% dintre elevi merg la licee vocationale, ceilalti se inscriu in invatamantul profesional si tehnic (49%), iar 44% la licee teoretice. La clasa a XII-a, doar 33% dintre elevi reusesc sa promoveze bacalureatul. Iar rata de abandon in facultate este de 38%. Avem foarte putini studenti. Avem un invatamant profesional si tehnic bogat, mai mare decat cel teoretic, insa, din pacate, acest invatamant duce foarte putini copii in industrie

Mariuca Talpes, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei

Recomandarea specialistului este ca toate scolile profesionale si tehnice sa fie legate de angajatori reali, iar practica sa fie facuta doar in mediul economic. Pe termen lung, ar trebui ca aceste scoli sa devina atractive pentru elevi. Cum facem asta? Prin reintroducerea in scoli a atelierelor practice (robotica, mestesuguri).

"Ar trebui sa pastram meseriile legate de tehnologiile viitorului, iar copiii cu atractivitate pentru lucrul manual sa se bata pentru aceste licee. Din orice liceu, ca vorbim de tehnic sau profesional, elevii ar trebui sa intre cu usurinta la facultate", a adaugat Mariuca Talpes.

In plus, mediul de afaceri trebuie incurajat sa colaboreze cu scolile, iar pentru asta sa primeasca o scadere a taxelor pentru toate investitiile pe care ar putea sa le faca in invatamant.

Meseriile viitorului sunt legate de STEM (Stiinte, Tehnologie, Inginerie, Matematica), iar in Romania invatamantul STEM in facultate este de 34%. "La facultate, grosul meseriilor va fi legat de STEM. 50% din meserii inca nu exista in piata. Avem un invatamant STEM in facultate de 34%, cel umanist 52%, iar medicina de 14%. Suntem printre primele tari din UE ca numar de locuri in facultate cu profil STEM", a mai spus Mariuca Talpes.

In Romania, 7.000 de studenti termina in fiecare an IT&C. Insa nevoia industriei de IT, in urmatorii ani, va fi de 9.000 - 10.000 de specialisti in fiecare an. In prezent, industria IT reprezinta 6% din PIB, insa potrivit estimarilor, in cativa ani va ajunge la 10% din PIB.

Citeste si: Scenariul care pune in pericol economia: Deficitul de forta de munca ar putea depasi un milion de angajati pana in 2021

Sursa foto: Agerpres / Alex Micsik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri