Daca in urma cu 20-30 de ani stabilitatea unui loc de munca si a unui salariu satisfacator erau de ajuns pentru majoritatea angajatilor, astazi noile generatii cauta mai mult. De la arhitectura la design interior si servicii dintre cele mai diferite, companiile incearca acum sa ofere angajatilor experiente ce se gasesc la intersectia dintre viata personala, munca si joaca. Iata care sunt cele mai noi tendinte in office design, personalizate pentru angajatii secolului 21.

Pentru a mentine productivitatea si motivatia angajatilor, companiile au inceput sa se adapteze nevoilor diferite ale lor si sa le ofere spatii de lucru mai bine gandite, programe mai flexibile, pachete de beneficii etc.

Au fost realizate o multime de studii referitor la efectele pe care diferite elemente din birou precum lumina naturala vs avantajele luminii artificiale sau spatii deschise vs spatii inchise le au asupra celor care-si petrec o buna parte din zi la locul de munca. Concluzia a fost ca fiecare dintre aceste lucruri afecteaza atitudinea si comportamentul indivizilor.

Designul unui loc modern de munca modern nu trebuie gandit prin urmare doar din perspectiva produselor companiei, al imaginii acesteia sau strategiilor de marketing, ci in primul rand, pentru oamenii care lucreaza acolo.

Acestea sunt noile tendinte pe care companiile le adopta astazi in designul spatiilor de birouri:

1. Spatii dedicate pentru munca individuala

Pe masura ce munca de la departare devine din ce in ce mai populara, angajatii sunt mai inspirati si prin urmare mai productivi in alte spatii decat biroul clasic. Asadar, companiile se intrec in a oferi angajatilor spatii alternative cum ar fi bibliotecile, cafenelele si lounge-urile unde acestia sa poata lucra in liniste.

De cele mai multe ori regulile intr-un asemenea loc sunt ca cele dintr-o biblioteca, nu ai voie sa vorbesti tare la telefon sau cu ceilalti care lucreaza in acelasi spatiu cu tine.

In acelasi timp s-a schimbat si asezarea liniara a birourilor individuale, se cauta acum forme interesante, labirintice, pentru a capta interesul angajatilor mai ales in locuri unde se practica „hot desking” (angajatii nu au un birou fix ).

2. Noi sisteme de iluminat si light design

Lumina este unul dintre cei mai importanti factori cand vine vorba de eficienta unui spatiu de lucru.

Intr-un spatiu de birou este recomandata lumina alba care stimuleaza concentrarea si ajuta ochiul sa observe detaliile si culorile; este de evitat insa o lumina foarte rece si puternica, care poate provoca disconfort vizual.

Luminile artificiale, de intensitate foarte mare, alaturi de ventilatia proasta sunt cunoscute ca fiind unele dintre cele mai populare cauze ale migrenelor la locul de munca.

Din acest motiv se cauta acum sisteme moderne de iluminat, la intersectia dintre arta si tehnologie, care sa aiba efecte psihologice si fizice benefice asupra celor din incapere.

O solutie simpla si populara este folosirea becurilor si a tuburilor smart, cu LED, care pot emite o varietate de culori si care permit reglarea intensitatii si a temperaturii de culoare, de la cald, la rece, in functie de nevoile angajatilor.

Ledurile sunt considerate mai sanatoase si in acelasi timp, au avantajul unei durate de viata indelungate.

3. Design biofilic

Asa cum au aratat si studii stiintifice dar cum dicteaza si bunul simt, petrecerea timpului intr-un spatiu neaerisit, cu lumini neadacvate, galagios sau stresant ne poate afecta sanatatea pe termen lung .

Designul biofilic vine in solutionarea acestor probleme nu doar prin pozitionarea catorva plante in mediul de lucru ci prin incorporarea naturii in designul general al spatiului, in elemente de geometrie, lumini, texturi sau culori.

Printre cele mai populare lucrari de biodesign sunt peretii vii, realizati in intregime din plante, acoperisurile-gradina sau gradinile verticale, serele de interior si de asemenea zone verzi ce folosesc sisteme ecologice, sisteme de purificare a apei si aerului.

Designul biofilic reduce stresul si ajuta la sanatatea mentala si fizica a angajatilor, in timp ce creste creativitatea si satisfactia la locul de munca, iar pana in anul 2030 este de asteptat ca oamenii sa aiba la birou chiar propria lor gradina unde sa creasca de exemplu legume sau flori, scrie hubblehq.com.

4. Camere de relaxare si entertainment

Pentru a creste motivatia si randamentul angajatilor lor, companiile din lumea intreaga se intrec in a le oferi nu doar pachete de beneficii, timp flexibil la munca sau spatii individuale de lucru insa si spatii care rivalizeaza deseori cu parcurile de distractii.

Companii precum. Google, Apple sau Microsoft sunt doar cateva dintre exemplele notorii in acest sens, care au dat startul unui trend ce pare sa capete din ce in ce mai mare amploare in ultimii ani.

Camere de jocuri, piscine in curtea cladirii de birouri dar si camere de zen si meditatie sunt cateva dintre aceste spatii create pentru ca angajatii sa se poata deconecta si in care sa gaseasca o motivatie in plus pentru a veni la munca.

5. Un meeting room pentru fiecare echipa

Trendul spatiilor colaborative este inspirat de generatia millennials care prefera sa lucreze deseori in echipa, in medii mai putin formale si creative.

Ei prefera un mediu de birou care incurajeaza colaborarea si care le ofera spatii pentru a-si manifesta creativitatea.

La birourile companiei Vans, din California, echipele de design si productie au fiecare propria camera de intalniri, care pastreaza intreg ciclul creativ al unui proiect, de la prima idee, la produsul final, scrie inc.com.

Din secolul trecut pana astazi, la locul de munca, indiferent de schimbarile ce au avut loc in felul de a munci sau in designul spatiului de lucru, ceva a ramas cu siguranta neschimbat: angajatii petrec jumatate sau mai mult din ziua lor la job. Diferenta este insa ca acum, mai mult ca niciodata, exista o constientizare acestui fapt si o mai mare valorificare a timpului personal. Din fericire, companiile sunt dispuse sa se adapteze si sa ofere angajatilor spatii de lucru croite chiar pe nevoile lor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri