Career Bus este un proiect educational care isi propune sa ii ajute pe tinerii din comunitatile afectate de somaj sa se orienteze in cariera. Conceptul, propus de Armina Sirbu si Dragos Beldugan dupa 10 ani de antreprenoriat social, a castigat cea mai mare competitie de inovare sociala din Europa.

Armina Sirbu este antreprenor si fondatorul Iceabreaker, un ONG care ii ajuta pe tineri sa se orienteze in cariera. Dragos Belduganu este Head of Social Engagement la Scoala de Valori, iar de mai bine de 10 ani se ocupa de fundraising si atragere de fonduri pentru diverse proiecte sociale. Cei doi s-au cunoscut in AIESEC Pitesti, iar din 2010 lucreaza impreuna la programele de orientare in cariera si dezvoltare personala initiate de Scoala de Valori.

Proiectul Career Bus a fost construit in jurul nevoii tinerilor de a primi sprijin in a-si alege o profesie in functie de oportunitatile profesionale reale, disponibile in comunitatile in care traiesc. Armina si Dragos au inceput sa scrie proiectul la inceputul anului 2018, atunci cand s-a lansat EU Social Innovation Competition, cea mai mare competitie europeana de inovatie sociala.

"Prin Icebreaker, ONG-ul pe care l-a deschis in Pitesti, Armina a lucrat cu o multime de adolescenti care isi puneau intrebari legate de viitorul lor profesional. Asa ne-a venit ideea de a dezvolta un proiect pe zona de orientare in cariera. Ne-a ajutat si experienta de la Scoala de Valori, un ONG care face programe si ateliere pentru tineri, ca sa ii ajute sa isi descopere parcursul profesional", a declarat Dragos Belduganu, pentru wall-street.ro.

In luna noiembrie, Career Bus a fost desemnat unul dintre proiectele castigatoare la competitia europeana de inovatie sociala. In prima etapa a concursului s-au inscris in jur de 700 de echipe din 39 de tari, din care au fost selectati 30 de finalisti. A urmat o etapa de rafinare a proiectului, iar din 30 de echipe au ramas 10. Cele trei echipe castigatoare au fost anuntate intr-o ceremonie organizata la Bruxelles: Career Bus (Romania), HeritageLab (Slovenia) si Ulisse (Italia). Fiecare proiect a castigat cate un premiu de 50.000 de euro pentru a-si implementa ideile de antreprenoriat social. Pentru Career Bus, insa, suma este departe de a fi suficienta. "Proiectul la capacitatea lui maxima depaseste bugetul de 50.000 de euro. In total, avem nevoie de 300.000 - 350.000 de euro. Numai autobuzul si partea tehnica depasesc 50.000 de euro", a precizat Dragos.

Pe termen lung, planul este ca proiectul sa devina un model european. "ONG-urile pe care le-am cunoscut cu ocazia competitiei europene s-au regasit in provocarile pe care noi le-am descoperit in Romania si s-au oferit sa ne ajute sa implementam proiectul in tarile lor. De fapt, cei de la Comisia Europeana, atunci cand au lansat concursul, asta urmareau, potentialul de scalare europeana. Ai o solutie locala, care ar putea fi replicata intr-o alta tara", a declarat Dragos.

Din ianuarie, antreprenorii vor incepe sa dezvolte partea de continut a programului, iar in martie isi propun sa lanseze proiectul pilot cu 200 de elevi. "In proiectul pilot nu o sa avem autobuzul, doar daca vom gasi un partener dispus sa ne puna la dispozitie toata partea tehnica. Ar fi o investitie mult prea mare si nu am ajunge sa facem ceea ce e mai important, sa lucram cu tinerii si sa primim feedback de la ei", a explicat Dragos.

Pentru autobuzul educational cu care vor merge prin tara, cei doi antreprenori au doua variante: fie vor achizitiona un minibus de tip 8+1, cu care vor transporta materialele de care au nevoie pentru atelier, fie un autobuz in care elevii vor intra ca intr-un fel de calatorie. Va fi o experienta care ii va scoate pe tineri din zona de confort, dar si din realitatea de zi cu zi. Atelierele sunt gandite pentru o interactiune de o zi.

"Ce ne propunem este sa fie un fel de pas inainte pentru tinerii cu care ne intalnim. Este o prima etapa de expunere, nu ne propunem ca la finalul zilei sa le rezolvam toate problemele. Dupa aceasta etapa, tinerii trebuie sa aiba energia necesara sa faca propriile cautari. Planul este sa mergem intr-o comunitate de mai multe ori, timp de 3 ani, si atunci de la un an la altul ei isi vor schimba intrebarile", a mai spus Dragos.

Pilonii proiectului sunt ceea ce antreprenorii numesc "career drivers", adica oameni din comunitatile in care vor merge, care vor tine mai departe atelierele si care vor fi permanent alaturi de elevi pentru a le oferi suport.

Interactiunea cu elevii este gandita sa fie cat mai relaxata, tocmai de aceea specialistii in educatie vor construi atelierele pe modelul joc-joaca, intr-un spatiu interactiv. In felul acesta, tinerii vor afla informatii utile legate de piata muncii si vor deprinde abilitati de angajare. "O parte foarte importanta a atelierele este ceea ce noi numim "learning how to learn", pentru ca tinerii sa fie constienti ca invatarea se intampla pe tot parcursul vietii si ca odata ce ai terminat liceul sau facultate, daca vrei sa fii bun intr-un anumit domeniu, trebuie sa faci asta de unul singur. Ei nu realizeaza ca facultatea este ca scoala de soferi. Ai terminat scoala de soferi, asta nu inseamna ca stii sa mergi pe strada. Ai terminat scoala de soferi, ti-ai luat carnetul si ai dreptul sa mergi pe strada. Deprinderile se capata odata cu experienta", a spus Dragos.

Proiectul se adreseaza tinerilor cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, iar primele judete in care vor ajunge cei de la Career Bus sunt Arges si Valcea. Atelierele vor avea o componenta de educatie standard, insa si una locala, adaptata cerintelor si nevoilor din zona respectiva. In judetul Arges, tinerii au sanse mai mari sa isi gaseasca un loc de munca in industria automotive, turism, zootehnie, in vreme ce in judetul Valcea, joburi disponibile sunt in zona energetica si turism. "Turismul s-a dezvoltat in judetul Valcea pentru ca au inceput sa investeasca in zona balneo. Nu e la nivelul altor tari, dar poate deveni o zona cu potential", a spus Dragos.

Succesul proiectul tine foarte mult de partenerii pe care cei de la Career Bus vor reusi sa ii atraga: institutii publice, autoritati locale, asociatii patronale, marii angajatori din comunitati. O colaborare cu toti acesti actori importanti le va fi de folos ca sa isi faca o imagine corecta despre ceea ce se intampla in piata muncii.

Ce se intampla cu tinerii care locuiesc in zone in care nu exista locuri de munca disponibile? Misiunea Career Bus este sa ii ajute pe elevi sa ramana acasa, sa se integreze si sa dezvolte comunitati sustenabile. "In aceasta situatie o sa le povestim de zona de freelancing. Poate fi o alternativa pentru cei care isi doresc sa ramana in comunitate, dar nu gasesc oportunitati. Imi doresc sa vedem IT-isti care lucreaza pe prispa, pentru ca internetul a mai daramat niste granite. Nu va fi simplu. Tinerii vor fi nevoiti sa invete singuri, trebuie sa aiba rabdare", a mai precizat Dragos.

Potrivit calculelor pe care si le-au facut antreprenorii, proiectul va avea un impact mai mare asupra tinerilor care isi doresc sa urmeze un anumit drum profesional, dar nu stiu unde sa caute informatii si pe cui sa ii puna intrebari.

"Ne dorim sa fie un fel de am venit, am aprins becul. Suntem constienti ca nu o sa rezolvam toate problemele tinerilor, dar vrem sa aiba un efect "bulgare de zapada". Plantam o samanta in mintea copiilor si este suficient pentru ca apoi ei sa mearga pe fir. Efectul major o sa fie asupra celor care isi doreau ceva diferit. Pe cei care sunt blazati sau care nu au posibilitati materiale, nu stiu cat de mult o sa-si miscam cu acest proiect. Poate doar daca au vointa puternica", a conchis Dragos.

Recomandari pentru cei care vor sa dezvolte proiecte de antreprenoriat social:

  • "Atunci cand lansati un proiect, lansati-l in varianta cea mai simpla, in care cheltuiti cele mai putine resurse si bazati-va pe feedback-ul primit de la beneficiar. Nu cheltuiti sume mari de bani si abia apoi sa-l testati".
  • "Odata lansat un proiect, fiti pregatiti sa il ajustati de cate ori e nevoie pentru a ramane relevant".
  • "Trebuie sa invatam sa acceptam ca ne-am indeplinit misiunea si ca a venit momentul sa incheiem activitatea".

Citeste si: Reportaj in Tabara Meseriasilor: Prima statie solara pentru incarcarea dispozitivelor electrice din Brasov, construita de viitorii electricieni

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri