Postarile pe Facebook ale candidatilor, criteriu in decizia de recrutare pentru 4 din 10 angajatori

6 din 10 angajatori verifica, in procesul de evaluare a unui candidat pentru un job in cadrul companiei, profilurile acestuia de social media, iar aproape 4 din 10 tin cont inclusiv de acest criteriu in decizia de recrutare, potrivit unui sondaj BestJobs.

Aproape 7 din 10 specialisti in recrutare chestionati au spus ca verifica, de obicei, candidatul cu angajatorii anteriori: 29% atat pentru pozitiile low-level, cat si pentru cele high-level, 34% - doar pentru functiile high-level, iar foarte putini fac verificari doar pentru pozitiile low-level.

Peste jumatate dintre angajatori (53%) mai testeaza si abilitatea unui candidat de a interactiona cu echipa din care va face parte, atat pentru pozitiile low-level, cat si pentru cele high-level, in timp ce 14% fac acest lucru doar pentru pozitiile high-level.

Cat de mult conteaza, de fapt, sarmul personal

Prima impresie este importanta pentru circa 95% dintre angajatori, iar principalele trasaturi pe care acestia le cauta la un candidat sunt increderea in sine (78,5% dintre respondenti), abilitatea de a ramane calm sub presiune (76,2%) si capacitatea de convingere (61%). Atitudinea relaxata si curajul candidatului conteaza pentru peste o treime dintre companii, iar sarmul personal pentru doar 14% dintre angajatori.

De asemenea, pentru recrutori cele mai importante caracteristici pe care le-ar placea sa le vada la candidatul ideal sunt altele decat carisma. Astfel, ei vor mai degraba ca acesta sa fie onest (67,4% dintre respondenti), eficient (47,7%), cooperant (35,5%), flexibil (30,2%), increzator (22,6%), competitiv (19,2%), convingator (16,8%), meticulos (14,5%), intuitiv (12,8%), carismatic (12,8%), relaxat (11%) sau independent (9,3%).

Citeste si:
Ce măsuri ia Comisia Europeană pentru a combate fenomenul de fake news
Comisia Europeană vrea ca...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

In ciuda faptului ca una dintre intrebarile uzuale la interviuri este "unde se vede candidatul peste cativa ani", in cele mai multe cazuri raspunsul nu este determinant in decizia de angajare. Doar trei din zece angajatori ar lua in considerare respingerea candidatului in procesul de recrutare in cazul in care acestuia ii lipseste un plan realist pe termen lung.

Nici CV-ul tiparit nu mai valoreaza atat de mult pentru angajatori. Doar pentru 35% dintre cei care fac recrutarea mai conteaza daca un candidat vine cu un CV pe hartie la interviu, pentru restul de 65% contand putin sau deloc.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri