Sa fii intervievat de un executiv de top poate fi o adevarata onoare, insa, in acelasi timp, si o mare provocare, pentru ca acesti au o vasta experienta in recrutare si si-au consolidat in timp strategii inedite pentru a identifica talentele pe care le cauta. Iata cateva intrebari ciudate si strategii inedite, la interviul de angajare, ale unor de manageri de top.

Brian Chesky, CEO Airbnb, vrea sa auda povestile de viata ale tuturor candidatilor

CNBC arata anul trecut ca CEO-ul Airbnb ii intreaba pe candidati la angajare : "Care este povestea ta de viata?". Mai mult, potrivit unui interviu pe care l-a dat in The New York Times in anul 2014, el a explicat ca elementul inedit este ca cei intervievati au trei minute sa isi spuna povestile, scrie Business Insider.

"Vreau sa aflu cele mai interesante doua sau trei lucruri pe care le-ai facut in viata ta. Pentru ca daca nu ai facut nimic remarcabil pana la acel moment al vietii tale, probabil ca nici nu o vei mai face", a explicat Chesky.

Momentul nu este unul la fel de scurt precum cel in care trebuie sa te descrii in 30 de secunde, dar tot il constrange pe candidat sa scoata in evidenta doar momentele semnificative din viata.

Larry Page si Sergey Brin le cer candidatilor sa se intrebe pe sine unele lucruri.

Fondatorii Google sunt cunoscuti ca folosesc tactica de a inversa rolurile cu candidatii in timpul interviurilor de angajare. "La prima intalnire cu ei, la inceputul discutiei, dupa cate intrebari, mi-au spus ca ei nu mai stiu ce sa ma intrebe si sa imi pun eu intrebarile, in locul lor", a explicat Tim Armstrong, fost director executiv al Google.

In plus, intre intrebarile nefamiliare ale celor de la Google se numara si urmatoarele "De cate ori pe zi se suprapun limbile ceasului intr-o zi?" sau "Estimeaza cate benzinarii sunt in Manhattan".

Deborah Bial, presedinte al Fundatiei Posse pune in practica tactica denumita testul aeroport.

Presedintele organizatiei non-guvernamentale americane Posse, care se ocupa cu identificarea si formarea studentilor pentru a fi lideri in cadrul campusurilor din universitati, spune ca utilizeaza testul aeroport, adica o intrebare care scoate la iveala acele persoane cu care nu ai putea rezista daca ai ramane blocat intr-un aeroport.

"Vreau sa discutam despre ceva. Ce stiri sunt in ziarul de astazi? Vreau sa aflu astfel ce gandesc, care este modul in care gandesc, cum isi exprima ideile, cum pun intrebari si cum asculta".

Jeff Zwelling, seful de operatiuni al ZipRecruiter, "arunca" intrebari de testare a gandirii.

Acesta adreseaza adesea intrebari capcana in timpul interviurilor de angajare pentru a ii citi mai bine pe candidati. De exemplu, in mijlocul unei conversatii, acesta intreaba din senin "Un ciocan si un cui costa 1.10 dolari, iar ciocanul costa cu un dolar mai mult decat cuiul. Cat costa cuiul? Unii dintre candidati vor raspunde fara sa gandeasca ca un cui costa 10 centi, ceea ce evident este gresit. Nici nu trebuie sa imi dea raspunsul corect, vreau doar sa stiu cum gandesc raspunsul", a spus Zwelling.

Marc Benioff, seful Saleforce, pune intrebari "la foc automat".

Marc Benioff, CEO al companiei americane de sofware Salesforce, este cunoscut despre un recruiter care adreseaza candidatilor intrebari cu raspuns rapid. El declara anterior ca un interviu de angajare pe care l-a sustinut a durat doar sapte minute.

Un fost angajat al companiei Salesforce a arata ca Benioff i-a adresat intrebari cu raspuns rapid pentru fiecare detaliu din CV-ul sau. Dupa ce acesta i-a reconfirmat toate abilitatile trecute in CV, Marc Benioff a incheiat interviul spunand doar "Esti angajat".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri