Interviurile de angajare ofera sansa atat recrutorilor sa evalueze candidatii, cat si invers. Un candidat poate cauta informatii despre reputatia companiei, despre chimia cu managerul direct sau poate sa incerce sa afle despre cultura din organizatie. Insa, mai presus de toate, intrebarile pe care si le adreseaza lui insusi sunt cele prin care poate afla daca va fi fericit in noul loc de munca.

Un studiu realizat de Gallup arata ca doar 15% dintre intervievati se declara fericiti si implicati la locul de munca actual. Iar acest procent indica o deconectare semnificativa intre ceea ce spera angajatii sa gaseasca la un loc de munca nou si ceea ce chiar gasesc.

Cu toate acestea, multi angajati continua sa caute locul de munca cel mai potrivit pentru profilul lor.

Iata cele mai potrivite intrebari pe care ti le poti adresa, cand te afli in fata unei noi oportunitati de cariera, inainte de a accepta un job nou, scrie Forbes.

Cum se potriveste acest job drumului tau profesional?

Exista o mare diferenta intre un simplu job si jobul vietii tale. Poti sa te angajezi doar ca sa iti poti plati facturile, sa mai adaugi o bifa in CV sau sa obtii o titulatura. Insa jobul vietii tale inseamna mai mult decat atat. Acesta din urma reprezinta combinatia unica prin care poti sa transformi lumea intr-un loc mai bun.

Acesta poate avea legatura cu domeniul tau de activitate, insa poate fi mai apropiat de viata de familie, de partea spirituala, de actiunile sociale sau de o alta combinatie de lucruri care au un scop mai profund.

Nu fiecare job trebuie sa fie jobul perfect, insa intotdeauna trebuie sa iti pui intrebarea cum fiecare dintre joburile pe care le alegi iti vor influenta viata profesionala. Intreba-te daca jobul pe care il ai in fata:

- te va ajuta sa economisesti bani pentru a investi intr-o idee viitoare, intr-o afacere?

- iti va da flexibilitatea sa traiesti din plin in alte parti ale vietii tale?

- este un pas catre cariera visata?

- te ajuta sa iti dezvolti o abilitate prin care ii ajuti pe ceilalti?

- iti va da sansa sa te adresezi unui public extins?

2. Cum crezi ca te vei simti la finalul unei zi de munca?

Fiecare zi la locul de munca va aduce noi provocari, insa in majoritatea zilelor, cand te vei intrepta spre casa, cum crezi ca te vei simti?

Este important pentru tine sa pleci de la munca fascinat de lucrurile pe care le-ai invatat, sa fii apreciat pentru combinatia de aptitudini pe care le ai si sa fii satisfacut ca ai facut progrese? Sau crezi mai degraba ca vei merge acasa dominat de epuizare, frustrare si apatie?

Intreaba-te aceste lucruri inainte de a accepta un job, pentru ca doar asa iti vei putea imagina la ce tip de experienta emotionala esti pe cale sa aderi.

3. Cum vei masura succesul?

Daca nu decizi de la bun inceput modul in care vei masura succesul in acest nou loc de munca, nu vei sti daca jobul iti indeplineste sau nu cele mai importante nevoi.

In schimb, este posibil sa ai o asteptare de neconceput cum ca toate dorintele si planurile de cariera pot fi indeplinite deodata, la un singur loc de munca. Trebuie avut insa in minte ca diverse culturi si joburi ne indeplinesc nevoile, iar un job reprezinta o potrivire mai buna sau din contra, in diferite momente din vietile noastre.

Stiind cum vei masura succesul in nou job te va forta sa iti stabilesti clar care este limita minima care te va ajuta sa te simti satisfacut ca angajat. In momente diferite din viata si din cariera ta, succesul poate avea legatura cu pomovarea sau cu nivelul salarial ori cu alte aspecte, precum a ajunge la timp la cina.

Nu aceepta nicio slujba fara sa ai clar in minte definitia succesului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri