Managerii care se uita spre scaunul de CEO trebuie sa stie ca aceasta functie presupune o serie de calitati, intre care se numara abilitatile de comunicare si deschiderea spre invatare, precum si alte elemente. Am stat de vorba cu Georgeta Dendrino, sefa companiei de training al Interact, care ne-a povestit cum poti sa iti duci cariera pe cele mai inalte culmi.

Georgeta Dendrino este sefa companiei de training al Interact si are peste 22 ani de experienta in domeniul trainingului si consultantei, precum si 10 ani in executive coaching.

Calitatile de nelipsit ale unui CEO

"Experienta, excelente abilitati de comunicare, relationare, abilitatea de a crea echipe performante, de a inspira oameni, de a avea o privire de ansamblu asupra businessului, dar si in detaliu, capacitatea de a prevedea piata, cu evolutia si modificarile ei, o buna cunostere de sine, intelegerea oamenilor, orientare continua spre invatare, curiozitate, un mod de gandire deschis dezvoltarii, cresterii - acestea sunt cateva calitati necesare unui CEO", a declarat pentru wall-street.ro Georgeta Dendrino.

Specialistul in training, coaching si consultanta sustine ca este bine ca un manager sa experimenteze de-a lungul parcursului sau profesional cateva functiuni si sa inteleaga la un nivel profund cum se conecteaza toate departamentele.

Un EMBA (Executive Master of Business Administration) nu este de neglijat, ii structureaza bine informatia, il ajuta sa se compare cu altii, sa isi faca un grup de sprijin, sa inteleaga cu ce se confrunta altii

In functie de vechimea si de structura unei organizarii, drumul pe scara catre pozitia de CEO poate lua multe forme.

In companiile traditionale, drumul unui CEO incepe, in general, cu o diploma de licenta intr-un domeniu relevant, precum afaceri, finante sau chiar management, scrie Business News Daily. Majoritatea managerilor invata in primii ani de cariera cum sa gestioneze finantele unei companii, cat si aspectele operationale ale unei echipe. Adesea, experientele profesionale cat mai diverse sunt un pas important sa devii CEO intr-o companie de top.

"Atunci cand directorii generali inteleg mai multe industrii si au lucrat in medii diferite, acestia isi pot folosi competentele si eficienta pentru a implementa elementele cele mai puternice ale expertizei lor si pentru a trece de componentele care nu sunt eficiente in conducerea afacerilor", declara Deborah Sweeney, CEO al companiei MyCorporation.

Categoriile de manageri care au cele mai mari sanse sa devina CEO

Sefii departamentelor financiare sunt cei care ajung cel mai des in cea mai inalta functie din companii, fiind cei mai apropiati de miscarile importante din companii si de cifre. Insa asta nu inseamna ca ceilalti nu au sanse, daca isi doresc si fac eforturi in sensul acesta.

"De-a lungul timpului, am vazut CEO proveniti din domeniul comercial, din cel financiar, chiar din zona de HR (mai rar, e adevarat, iar acest lucru se datoreaza unei incapatanari a multor oameni de HR de a se limita doar la partea umana a businessului, fara a se interesa prea tare de cifre, de productie, de supply chain). Mai rar am vazut oameni din supply chain ajunsi CEO", a explicat Georgeta Dendrino.

Tind sa cred ca se aplica si aici zicala confirm careia „Omul sfinteste locul”. E vorba despre ce faci, cum faci, cum te conectezi cu oamenii, la toate nivelurile

Femeile ajung cu dificultate in pozitia de CEO

Georgeta Dendrino a adaugat ca o diferenta clara in ascensiunea la un post de CEO poate fi observata in functie de gen. Astfel, asa cum era de asteptat, femeile trebuie sa faca mai multe eforturi pentru a urca pe scara ierarhica.

"Mi se pare ca este cel mai greu pentru femei (sa ajunga in pozitia de CEO - n. red), deoarece acestea au mai multe planuri de gestionat in paralel. Familia are mereu o pondere mai mare in economia vietii unei femei decat in cea a barbatilor, iar eforturile de a ajunge in pozitia de CEO sunt mai mari in cazul lor. Societatea este mai necrutatoare si mai solicitanta cu un lider-femeie", subliniat Dendrino.

Cum se schimba un manager dupa ce devine CEO

Puterea ne face sa scoatem la iveala adevarata noastra fata si poate evidenteze partile negative ale unei persoane.

"Oamenii nu se schimba fundamental (cand devin CEO - n.red), iar daca se produc niste schimbari, acestea sunt datorate lucrului intensiv cu sine timp de multi ani sau unor traume transformatoare). O pozitie de putere le da unora ocazia sa scoata la iveala cele mai rele parti ale lor, umbrele lor. Cand fundamental, insa, omul este bun, are la baza niste valori solide, atunci vom vedea partea lui luminoasa. Toti avem lumini si umbre. Ca in Matrix, insa, putem alege pilula albastra sau pe cea rosie - putem sa scoatem la iveala partea noastra de lumina sau pe cea de umbra", adauga Georgeta Dendrino.

Extrem de important pentru un lider este calculeze atent fiecare decizie, pentru a evita greselile care i-ar putea afecta munca, intre acestea numarandu-se sa nu ceara feedback de la ceilalti sau sa isi faca doar jobul si sa uite de ceilalti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri