Sunt peste 3 milioane de povești ale românilor care au plecat din țară pentru o viață mai bună în diaspora. Dar sunt mult mai puține acele situații în care românii aleg să revină în România și să își construiască aici o carieră solidă și o familie, după ani și ani de străinătate. Unul dintre acei puțini români este și Ioana Maxim, Senior People Partner Bolt România, care, în 2018, s-a întors în România după nu mai puțin de 10 ani de studii și muncă în Marea Britanie. Dar Ioana nu s-a oprit aici: împreună cu echipa din care face parte, a reușit să readucă în țară alți 10 români care aveau cariere de succes la Google, Facebook sau IBM.

“Am absolvit liceul „Gheorghe Lazăr” din București și apoi am decis să merg în Marea Britanie pentru a studia teatrul. Acolo, timp de patru ani, am studiat regie de teatru la Universitatea din Coventry”, a declarat Ioana Maxim, într-un interviu acordat Wall-Street.
După facultate, românca a început să își caute de lucru în Anglia. A găsit un job la un ONG care implementa un program prin care își propunea să transforme tinerii de 15-17 ani în niște adulți mai productivi și mai utili comunităților din care făceau parte.

„Era un program educațional finanțat de guvernul britanic, în cadrul căruia eu predam cursuri de teatru. După acest proiect, am rămas în acel ONG și, încet-încet, am avut oportunitatea de a lucra în departamentul de HR, pe chestiuni precum «culture change» sau retenție de angajați”, mai spune tânăra.

Deși era pasionată de munca pe care o făcea în cadrul acestei organizații, în 2018, Ioana a simțit nevoia de schimbare, iar una dintre variante era întoarcerea în România, după aproape 10 ani. Între timp, își cunoscuse și viitorul soț, tot român și el, împreună cu care se întreba serios unde vrea să își întemeieze o familie.

„Am aplicat la mai multe job-uri, atât în Londra, cât și în București. Cei de la Bolt România m-au contactat, am trecut de toate selecțiile și atunci am decis să accept provocarea de a reveni în România. Nu a fost o decizie ușoară pentru că toată viața mea de adult se desfășurase în Marea Britanie și nu știam dacă mă pot acomoda în țară”, mai povestește Ioana care adaugă că, în loc să ne plângem că lucrurile nu merg bine sau că românii nu mai au de ce să revină în țară, ar trebui ca fiecare dintre noi să facă ceva. Și să nu mai așteptăm ca problemele să fie rezolvate de către un „cineva” generic.
Este o chestie culturală a noastră, ca nație: vedem doar partea negativă a lucrurilor.

Dar Ioana nu s-a mulțumit cu faptul că a revenit în țară și că are un job care îi place foarte mult, ci a plusat: a readus și alte "creiere" în România.

"Dintre cei 30 de oameni din echipa de software engineers, circa 10 s-au întors din Statele Unite sau Europa, de la companii precum Google, Facebook sau IBM. Majoritatea dintre ei au fost recrutați prin headhunting, adică ne-am dus către ei și le-am spus o poveste frumoasă”, explică Ioana.
Bolt (fostul Taxify), compania care i-a convins pe acești tineri să revină în țară, are circa 30 de milioane de utilizatori înregistrați în peste 35 de țări din lume. În România, compania operează în București, Cluj-Napoca și Timișoara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri