Atunci când ești student, este indicat să profiți la maximum de această perioadă denumită de multe ori de nostalgici ca „cea mai frumoasă din viață”. Nu este neapărat nevoie să percepi acum totul la superlativ, deși chiar poți să te bucuri de ieșiri, de socializare, de foarte multe oportunități, cum ar fi internshipuri, stagii de practică, precum și târguri de joburi.

Ultimele, organizate de obicei de asociații studențești în parteneriat cu diverse instituții publice și companii, își propun creșterea ratei de angajabilitate în rândul studenților. Așadar, participând la astfel de evenimente, ai șanse ridicate să intri în contact direct cu marii angajatori ai multinaționalelor, ai firmelor de recrutări, IMM-urilor, dar şi ai instituțiilor publice. De multe ori, potențialii angajatori sau specialiști în Resurse Umane chiar organizează la fața locului preinterviuri, așadar ia totul în serios, căci vei avea numai de câștigat.

În interviul de mai jos ai câteva recomandări de care poți să ții cont atunci când mergi la un târg de joburi:

Ținută adecvată

Chiar dacă te-ai gândit să-ți faci dreaduri și să-ți refaci tatuajele de pe gât, ar fi indicat să mai aștepți sau efectiv să adopți o ținută adecvată. Chiar dacă trăim în secolul XXI, prima impresie chiar contează, iar un look deloc excentric te poate ajuta, în ideea că nu vei risca să fii discriminat. Oamenii de știință din cadrul Universității Princeton au descoperit faptul că oamenii își formează o părere în doar câteva secunde referitor la aspecte precum competență, iar asta doar privind pentru prima dată chipul unui străin. Nu trebuie să mizezi pe un costum, cămașă și cravată, ci poți adopta și o ținută smart casual, în care să combini o pereche de jeanși cu sacoul preferat. În același timp, dacă interacționezi cu specialiști HR și reprezentanți de-ai companiilor angajatoare, zâmbește des, comunică, argumentează-ți punctele de vedere și fii sincer cu interlocutorii. De exemplu, dacă ai anumite așteptări salariale, nu ezita să le prezinți, precum și așteptări privind câteva bonusuri salariale, precum un card cadou, asigurare medicală privată, decontare transport ș.a. Este important să fii mulțumit de ceea ce ți se oferă și să fii motivat. Chiar dacă optezi pentru un job part-time, e de preferat să-ți placă ceea ce faci și să câștigi bani.

CV actualizat

Înainte de a merge la eveniment, uită-te pe programul evenimentului și analizează foarte atent participanții. Neapărat trebuie să-ți actualizezi CV-ul, eventual să ți-l personalizezi în funcție de profilul potențialului angajator. Include informații relevante, evidențiază-ți abilitățile, nu uita să menționezi în ce proiecte ai fost implicat, astfel încât să se plieze jobului sau joburilor de care ești interesat. Pune mare accent și pe obiectivul tău profesional și concentrează-te pe calitățile care te diferențiază de competitori. Dacă în ultimii ani ai fost foarte activ, fă o selecție a ceea ce treci în CV. Nu risca ca acesta să fie prea „stufos” și dezorganizat. De foarte multe ori, cu ajutorul unor aplicații simple, CV-ul tău va transforma în QR Code care îți permite să aplici mult mai ușor la mai multe companii.

Facultatea poate fi, fără doar și poate, o perioadă în care te formezi ca om, în care intri în contact cu mulți oameni noi, în care poți profita de foarte multe oportunități.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri