Pandemia are un impact major în piața forței de muncă și este important să folosim instrumente eficiente, mai ales atunci cand vorbim despre căutarea unui loc de muncă. Cel mai cunoscut instrument este CV-ul. Acesta reprezintă puntea de legătură dintre candidat și compania angajatoare și de multe ori ne întrebăm ce trebuie să exprime acest CV despre noi, astfel încat să fim selectați de potențialul angajator în lista candidaților. Iată patru aspecte cheie pentru un CV câștigător în pandemie și după.

Este o perioadă dificilă în piața muncii, atât pentru angajatori cât și pentru candidați – sunt organizații care se văd nevoite să își reducă numărul de angajați sau chiar să închidă, tot așa cum sunt angajați care trebuie să iasă pe piață și să își caute un loc nou de muncă. Profesionalismul și reprezentarea bună în fața angajatorilor, atât din perspectiva CV-ului cât și din perspectiva pregătirii pentru interviu, sunt importante.

Iată cateva idei despre cum să avem un CV căștigător, în perioada aceasta, dar și după pandemie.

Cel mai important aspect într-un CV este structurarea informațiilor esențiale; la fiecare loc de muncă trebuie să apară numele organizației, funcția/rolul deținut, principalele atribuții și realizări. De ce avem nevoie de aceste informații: în câteva rânduri, trebuie să concentrăm cât mai bine activitatea și rolul și să exprimăm punctele tari, impactul în organizație, realizările dincolo de fișa postului, meritele și premiile obținute”, a declarat pentru, wall-street.ro, Leonard Rizoiu, expert în resurse umane și managing partener Viitorul Meu.

Toate acestea formulate într-o notă optimistă, dinamică, coerentă și cu un limbaj curat. Fie că este vorba despre parcursul profesional sau despre istoricul educațional, aceste informații trebuie să fie clare, concise, corecte și usor de ințeles și urmărit.

Un alt aspect important este corectitudinea informațiilor. Nu îți poți trece funcții/roluri sau atribuții/realizări care nu reflectă realitatea. Nu este nici etic, deontologic și sunt companii care verifică corectitudinea informațiilor din CV.

”De exemplu: nu este ok să apară în CV că știi limba engleză mediu, dar când te întreabă un recrutor, în cadrul unui interviu, unde ai fost în ultima vacanță, în limba engleză, să spui că nu te simți pregătit să ai o discuție în limba engleză. Nu te va ajuta. Sau, un alt exemplu: nu este corect să iți asumi responsabilități de șef departament logistică dacă tu de fapt doar ai introdus comenzi de gestiune flux într-un sistem de gestiune informatizat, nu este corect să iți aloci realizări care ulterior se dovedesc a fi false, eronate sau chiar ale unor alți colegi și superiori“, a adăugat Leonard Rizoiu.

În același timp, Angela Roșu, consilier în carieră Viitorul Meu, îi sfătuiește pe cei aflați în căutarea unui loc de muncă să îl cunoască pe potențialul angajator și să căute informații despre compania care are postul vacant pentru care aplică.

Caută un profil asemănător cu al meu, cerințele sale se potrivesc cu expertiza mea? Dacă da, este obligatoriu să fie evidențiat acest lucru foarte clar în CV.

Cu cât recrutorul observă că cel care a aplicat are expertiza necesară postului pentru care recrutează, cu atât va fi mai repede contactat.

Forma CV-ului, aspectul său, sunt relevante. Chiar dacă experiența efectivă, rezultatele și abilitățile candidatului sunt cele care fac diferența în recrutare, și formatul CV-ului poate aduce plus valoare în acest proces și poate trimite candidatul pe lista scurtă, pentru susținerea interviului.

Poți citi și Ministerul Muncii a publicat ghidul cu măsurile ce trebuie respectate pentru a preveni infectarea cu COVID19 la locul de muncă

”Avem multe cereri pentru realizarea unui cv în mod profesionist în perioada aceasta și punem focus pe CV-uri care reprezintă personalitatea candidatului. Acordăm atenție la designul CV-urilor, însă sunt și modele standardizate acolo unde instituțiile (de cele mai multe ori în sectorul public/administrativ) solicită acest lucru și au propriile proceduri. De exemplu: dacă ai 20 de ani de experiență, ar fi util să nu ai un CV de 7 pagini- este importantă experiența ta, însa un recruiter nu va petrece mult timp în a citi în detaliu CV-ul tău”, a precizat Angela Roșu.

Potrivit acesteia, CV-ul trebuie să aibă maxim 2-3 pagini, să fie clar, aerisit, concis, corect, să aibă informațiile necesare (de exemplu: dacă un recrutor caută un contabil care să fi lucrat în sistemul SAP, dar candidatul a omis acest detaliu, nu vei reieși în lista lungă pentru că el caută cuvinte cheie în baza de date).

Excepție fac CV-urile unor categorii profesionale: cercetători - unde este necesar să fie trecute lucrările, proiectele și cărțile scrise - sau marketing - unde se atașează campaniile sau proiectele de marketing sub formă de portofoliu, etc

Angela Roșu precizează că oportunitățile de angajare vor apărea mereu, inclusiv în perioada care va urma. Important este să fim pregătiți cu un CV care să ne reprezinte, cu multă perseverență si dorința de a reuși să ne găsim job-ul care să se potrivească cu profilul și cu așteptările avute.

De altfel, o serie de sectoare, precum retailul, serviciile și logistica sunt câteva dintre sectoarele în care companiile caută să angajeze oameni, inclusiv în această perioadă. Astfel, unii angajatori, care au și-au menținut și crescut activitatea, chiar și în perioada pandemiei, vor să aducă în companii zeci de oameni, în fiecare săptămână.

Citeste si:

    Per ansamblu însă, lucrurile nu stau bine în piața forței de muncă din România, unde, la două luni de la izbucnirea crizei noului coronavirus, circa un milion de angajați au intrat în șomaj tehnic, iar aproape 360.000 de peroane au rămas fără job.

    Îți recomandăm să citești și A fost lansat website-ul www.viitorulmeu.ro, care te ajuta sa te orientezi in cariera

    Sursa foto: shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Alice Gheorghe
    Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Cariere »



    Setari Cookie-uri