Dacă mulți din angajații asiatici s-au confruntat cu șomaj tehnic sau chiar pierderea locului de muncă din companiile locale în care lucrau, bonele au fost ferite de aceste efecte ale crizei generate de coronavirus. Ele au fost păstrate în familiile de români și cererea de dădace asiatice chiar a crescut, în această perioadă, când părinții au fost copleșiți de munca de acasă, alături de copii.

Din fericire acest domeniu de activitate nu a fost afectat, pentru că bonele asiatice locuiesc și lucrează din cadrul familiilor angajatoare și implicit se adaptează condițiilor de lucru. În contextul în care din ce în ce mai multe familii s-au simțit copleșite de regimul "work from home” alături de copii, izolarea pentru acest segment al pieței de lucru s-a tradus chiar printr-o creștere a solicitărilor de personal. În concluzie, nu am înregistrat nicio disponibilizare sau solicitare de intrare în șomaj tehnic a bonelor plasate prin compania noastră dedicată acestui segment, Bonă De Notă 10”, a declarat, pentru wall-street.ro, Yosef Peisakh, director general al agenţiei de recrutare şi plasare a forţei de muncă Work from Asia.

Potrivit acestuia, spre deosebire de alte segmente ale pieței muncii din România, personalul asiatic intermediat pentru joburile de bone și menajere a avut o situație stabilă.

Acum, mai mult ca niciodată, angajatorii au avut nevoie de ajutorul bonelor și menajerelor și au avut ocazia să evalueze personal calitatea muncii lor. Mai mult decat atât, angajatorii au beneficiat astfel de cea mai importantă resursă, respectiv de timp pentru job sau pentru ei înșiși.

Citește și Agenție de recrutare: Muncitorii asiatici sunt într-o situație dificilă în România, fără mijloace de a se întreţine sau găsi un job

Cât câștigă o bonă filipineză

Salariul unei bone pornește de la 500 de euro, cu opțiunea că suma să poată fi suplimentată în timp de către angajator.

”Printre condițiile de bază care trebuie asigurate pentru bone în cadrul contractului de angajare se număra cazarea și asigurarea meselor gratuite”, a precizat Peisakh.

El a arătat că cererea este în trend ascendent în momentul de față și va continua să crească.

Va crește cu siguranță cererea atât pentru bone, cât și pentru menajere. Înregistrăm în prezent și solicitări peste așteptările noastre pentru postul de șofer de familie sau de grădinar.

Mai mult, în contextul anului școlar închis, informațiile celor care se ocupă de intermedierea cererii cu oferta arată că încă de la primele anunțuri ale autorităților legate de menținerea grădinițelor și școlilor închise, cererea de bone, inclusiv din România, a crescut semnificativ.

Îți recomandăm și Explozie a cererilor de angajare de bone. Părinții oferă salarii de până la 1.000 de euro unei dădace

Ce apreciază românii la bonele filipineze

Atât bonele filipineze, precum și cele care provin din Indonezia, sunt recunoscute că provenind dintr-o cultură care vine la pachet cu niște calități, ele fiind carismatice și cooperante, iubitoare de copii și vorbitoare de limbă engleză la un nivel mediu spre avansat.

Mai mult, bonele vin să lucreze minim 2 ani și ”sunt persoane în care poți avea încredere, majoritatea dintre ele având experiență similară și în alte țări”.

Poți citi și Care este soarta angajaților asiatici din firmele românești, afectate de criza generată de coronavirus

Va scădea cererea generală de muncitori asiatici

Cum multe sectoare la pământ, după starea de urgență, este de așteptat ca cererea de angajați din Asia să se reducă.

”Previziunea mea este că pe fondul crizei generate de pandemia COVID-19 va fi înregistrată o scădere semnificativă a cererii de personal în special pentru segmentul HoReCA. Cu siguranță vor fi pierderi înregistrate și de alte domenii ale plasării de personal, însă o evaluare mai realistă va fi posibilă abia în momentul reînceperii activității în aproape toată piață”, a precizat Yosef Peisakh, Work from Asia.

Mai multe zeci de mii de muncitori străni lucrau, la începutul anului, în firme din România, printre care și o mulțime de vietnamezi, chinezi, nepalezi sau filipinezi. Pricipalele sectoare în care aceștia munceau erau turism, HoReCa, construcții sau îngrijire de copii.

Work from Asia este o agenţie de recrutare personal asiatic care vizează şi sprijinirea sectoarelor auto, de la prin oferirea de personal pentru domeniul automotive, până la soluţionarea lipsei de personal din service-urile auto, spălătorii şi nu în ultimul rând domeniul transporturilor de mărfuri şi persoane.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri