Angajați azi, șomeri mâine: Cât de mult accelerează pandemia robotizarea activității umane

Pandemia a accelerat tranziția către digital, un proces care în lipsa acestei crize sanitare s-ar fi întins cu siguranță pe mai mulți ani. România a intrat într-o nouă eră, cea a "Muncii 2.0", un trend așteptat deja de mai mulți ani, dar unul care va aduce și consecințe mai puțin așteptate.

Interesul pentru meseriile care deja începeau să fie tot mai puțin căutate a devenit acum mai scăzut poate ca niciodată, context în care, se estimează că multe din aceste ocupații vor rămâne în grija roboților. Un studiu realizat de Institutul Mckinsey Global estimează că până în 2030, aproximativ 800 de milioane de angajați își pot pierde slujbele ca urmare a automatizării. Totodată, job-urile multor muncitorii din fabrici și uzine pe care angajatorii îi caută ca pâinea caldă ar putea fi catalogate drept redundante în viitorul apropiat, scrie publicația Visual Capitalist.

Școala românească va trebui în mod clar reformată să fie în conformitate cu cerințele de pe piața muncii pentru că în momentul acesta nu va face față.

- Corina Neagu, fondator Dare și consultant în resurse umane -

La fel și codul COR (n.red. Clasificarea Ocupațiilor din România) care a rămas un instrument vechi, perimat și care nu mai este deja de mult timp în concordanță cu ce se întâmplă pe piața muncii. De asemenea, multe alte lucruri trebuie schimbate pentru a ne conforma tendințelor internaționale pentru că suntem în urmă.

Citeste si:
Ford investește 700 de milioane de dolari într-o nouă fabrică
Ford investește 700 de...

Învățământul dual, un răspuns pentru continuitatea meseriilor

La 11 ani de la desființarea școlilor de arte și meserii în România, efectele încă se resimt puternic în piața muncii, care se confruntă cu un deficit de forță de muncă calificată extrem de accentuat. Prin urmare, învățământul dual vine ca un răspuns la suplinirea acestor lipsuri pentru că tinerii au oportunitatea să deprindă o meserie pentru ca ulterior să fie absorbiți rapid în cadrul unei companii.

„Învățământul dual ajută, dar nu suficient pentru că acesta presupune investiții din partea companiilor pentru a-și forma oamenii, pentru a-și forma specialiștii. În mod evident este o alternativă viabilă la școlile profesionale. Eu încurajez foarte mult acest tip de învățământ dual, mai ales în contextul în care nu mai sunt acele școli de meserii. De ce? Pentru că atunci când companiile își pregătesc angajații, îi fomrează exact pe ce au nevoie”, a mai declarat, wall-street.ro, Corina Neagu.

Meserii uitate în România. Cât de mult se mai caută

Multe din activitățile umane, altădată râvnite în câmpul muncii, sunt acum uitate și abandonate. Ne referim aici la românii care erau specializați în meserii cu tradiții în trecutul nu foarte îndepărtat, cum sunt morarii, piscicultorii, dogarii, marochinerii sau constructorii de căi ferate.

„Din păcate multe din aceste meserii riscă să dispară într-o măsură mai mică sau mai mare. Aceste meserii pot fi preluate de roboți și atunci, din păcate, multe dintre ele ar trebui încurajate, așa cum sunt cele care sunt preluate din tată în fiu sau cele care nu pot fi înlocuite de roboți.

Citeste si:
Cine sunt cei mai râvniți candidați din piața muncii
Cine sunt cei mai râvniți...

„Cred că ducem o mare lipsă în a încuraja tinerii să se orienteze și către zona aceasta pentru că nu toată lumea trebuie să meargă la facultate sau să devină manager și avem nevoie de astfel de meserii, sunt foarte căutate, sunt foarte bine plătite. Și în mod evident, aceste industrii o să dispară”, a mai precizat Corina Neagu.

Totuși, specialistul spune că, deși multe din joburi vor fi preluate de roboți, aceștia vor trebui să fie mânuiți și reparați tot de oameni, motiv pentru angajații viitorului vor trebui să se conformeze și să-și dezvolte noi abilități.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri