Pandemia a conturat o tendință globală la nivelul muncii care arată cum se schimbă mentalitatea noastră față de modul în care muncim. 72% dintre angajați nu mai vor să se întoarcă complet la birou, ci preferă un stil de lucru hibrid (combinarea muncii de la distanță cu munca de birou), arată date unui studiu comandat de Slack, cu aproximativ 9.032 de salariați din Marea Britanie, Franța, Germania, SUA, Japonia și Australia. Dintre aceștia, doar 12% vor să se întoarcă definitiv la birou.

În contextul în care există atât de mulți angajați care nu sunt nerăbdători să se întoarcă la birou, presiunile pe gestionarea forței de muncă devin mai presante, iar costurile legate de digitalizare cresc, scrie revista americană Forbes.

Munca în regim hibrid aduce o satisfacție mai mare la job

Puțin peste jumătate din respondenți ai studiului (51,6%) consideră că munca de acasă a contribuit semnificativ la găsirea unui echilibru între viața profesională și cea privată și doar 17,8% susțin că munca remote le-a îngreunat viața personală.

Ce este interesant de urmărit este faptul că 45,8% dintre angajați consideră că munca de acasă le-a adus mai multă satisfacție la nivel profesional, în timp ce doar pentru 20% au experimentat un declin în privința acestui mod de lucru. Cel mai mare experiment din lume de lucru de acasă arată că suntem, în general, mai fericiți și mai mulțumiți de el.

Citește și: Vor păstra companiile sistemul de work from home și după ce va trece pandemia?

Mai multe studii confirmă nevoia de flexibilitate la nivelul muncii

Cercetarea realiztă de Slack nu este singura care indică acest lucru. IBM arată, printr-un studiu că 75% dintre salariații chestionați ar dori să continue să lucreze de acasă cel puțin o parte din timp. Boston Consulting Group a constatat că 60% dintre angajații din SUA, Germania și India doresc flexibilitate în momentul în care muncesc, dar și în locul în care muncesc.

Multe studii recente despre avantajele și dezavantajele muncii la distanță s-au concentrat asupra productivității și performanței individuale, iar analiza Slack arată că 74,5% nu au simțit nicio schimbare sau o îmbunătățire a productivității la locul de muncă. Dar, dincolo de îmbunătățirea randamentului, cei 45,8% care simt o satisfacție sporită la locul de muncă reprezintă o oportunitate imensă pentru companii. De ce?

Satisfacția crescută la locul de muncă este un semn al creșterii nivelului de implicare a angajaților, iar implicarea sporită a acestora, nu poate decât să bucure pe toată lumea. Cercetări recente efectuate de Gallup și Quantum Workplace au arătat creșteri istorice ale nivelului de implicare a angajaților în SUA, de la începutul pandemiei. Deși nu putem spune cât de mult din această creștere este determinată de sentimentele de satisfacție sporită la locul de muncă, din cauza muncii la distanță, există, fără îndoială, o legătură.

Cercetările făcute în 2017 de Gallup și revizuite la începutul acestui an, înainte de pandemie, au constatat că angajații care lucrează în afara sediului timp de trei sau patru zile pe săptămână prezintă niveluri mai ridicate de impliacare față de cei care lucrează în totalitate la distanță sau exclusiv la birou. A lucra în regim remote, timp de trei sau patru zile pe săptămână (adică un stil de lucru hibrid) pare să fie bun indicator care arată creșterea gradului de implicare a angajaților, ceea ce nu poate decât să bucure.

Vezi și: Trainer: Productivitatea nu începe când ne așezăm la birou să lucrăm și nu se sfârșește când închidem laptopul

De ce contează atât de mult satisfacția angajaților

Cu cât echipele dintr-o companie sunt mai implicate și mai active în rezolvarea problemelor și în găsirea unor soluții la noile imepidemente care apar, puterea unei companii va crește. Munca va căpăta mai multă valoare adăugată, clienții vor fi menținți mai aproape și vor fi mai mulțumiți de produsele sau serviciile oferite de o companie, iar anagajații vor fi mai puțin tentați să plece de la job.

S-a constatat că nivelurile ridicate de impicare a angajaților cresc venitul operațional cu până la 19,2% și câștigurile pe acțiune cu până la 147%, comparativ cu nivelurile scăzute de implicare a angajaților.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri