Work from home și în 2021? Ce spun angajatorii și angajații din regiune

Pandemia Covid-19 va transforma permanent modul în care muncim, spun angajații și angajatorii din Europa Centrală și de Est, in sondajul intitulat New Ways of Working - Smart Work, realizat de către Boston Consulting Group (BCG), aducând autonomia angajaților și abilitățile de conducere corporativă în prim plan.

Pandemia a transformat radical un aspect major al vieții corporative - modul în care lucrăm. Peste noapte, atât angajații, cât și angajatorii au devenit subiectele celui mai mare experiment realizat vreodată în adoptarea unor noi modalități de lucru.

Sondajul BCG efectuat pe mai mult de 1.500 de angajați și 200 de companii din Europa Centrală arată că 60% dintre angajați și 77% dintre angajatori se așteaptă ca ei sau firma lor să continue să lucreze complet sau parțial de la distanță după pandemie. Aproape 90% dintre angajați și peste 80% dintre angajatori au spus că productivitatea a crescut sau că nu a existat nicio modificare a acesteia. În ceea ce privește timpul economisit la navetă, mai mult de jumătate dintre angajați au raportat că economisesc mai mult de o oră pe zi, inclusiv 15% care economisesc două ore pe zi.

Dar imaginea nu este cu totul roz. Munca inteligentă impune provocări speciale angajaților: stres crescut, posibile dificultăți de echilibru între viața profesională și viața personală, izolare socială și ruperea din rutinele zilnice bine stabilite.

Dacă vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii, te invităm să urmărești cea de-a zecea ediție a evenimentului HR 2.0. - O nouă eră a muncii. Te poți înscrie AICI, gratuit!

Citeste si:
„Vaccin” pentru imunitatea birourilor?
„Vaccin” pentru imunitatea...

Joburi work from home, dar ce se întâmplă cu birourile?

Între timp, angajatorii trebuie să decidă dacă să reducă sau să reutilizeze spațiul de birouri în viitor, cum să valorifice posibilele economii de costuri, de ex. pentru mai puține călătorii legate de afaceri sau să investească în infrastructură IT suplimentară, instrumente digitale și alte măsuri de asistență la distanță. Doar 17% dintre angajatori au declarat că nu se așteaptă la nicio schimbare în utilizarea birourilor.

Pentru a-și asigura bunăstarea fizică și mentală post-COVID, angajații au declarat în sondaj că ar dori să vadă flexibilitate în programul lor de lucru, precum și subvenții la biroul de acasă și autonomie pentru a decide când și de unde se va lucra. Angajatorii, pe de altă parte, au clasat punctele de contact frecvente cu managerul, iar zilele lucrătoare petrecute obligatoriu la birou cu o importanță mult mai mare decât angajații. Aproximativ jumătate dintre angajatori și angajați au spus că ar trebui să existe o decizie comună a celor două părți cu privire la momentul și locul unde se lucrează.

Un bun model de lucru hibrid trebuie să găsească un echilibru între orientarea de sus în jos și autonomia de jos în sus. Companiile și liderii care adoptă și gestionează în mod proactiv practicile Smart Work au cea mai mare probabilitate să obțină un avantaj competitiv semnificativ, fie în productivitate, implicarea angajaților sau achiziționarea de talente (...)

Citeste si:
Ada Solomon vorbește despre filmul care a luat Ursul de Aur 2021
Producătoarea de film Ada...

-Adam Kotsis, director asociat BCG, People Strategy-

Managerii, la fel de afectați de work from home

Contrar opiniei generale, managerii sunt cei mai afectați de schimbările aduse de munca inteligentă: managerii au pierdut iluzia de control pe care o aveau, în timp ce angajații lor stăteau la birou sub supravegherea lor, aparent făcându-și munca. Pandemia a amplificat tendințe precum digitalizarea, practicile de lucru agile și diversitatea și incluziunea. Managerii care pot controla noua configurație și încă oferă rezultate în timp ce își antrenează angajații sunt cheia succesului Smart Work.

Există mai mult spațiu pentru ca liderii să își sprijine și să-și împuternicească angajații, arată sondajul BCG. Dintre angajații chestionați, 56% au spus că nu primesc suficient sprijin de la angajatorul lor, în ciuda faptului că 78% dintre angajatorii chestionați au spus că fac tot posibilul pentru a-i ajuta. Există mai multe beneficii financiare și nefinanciare ale muncii inteligente, iar companiile trebuie să-și construiască acum modelul de afaceri bazat pe conceptul de Smart Work, pentru a se pregăti de era post-COVID.

Citește și: Cum putem fi mai productivi în această perioadă, la locul de muncă?

Citeste si:
O femeie din patru a luat în calcul să renunțe la job în 2020
O femeie din patru a luat în...

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri