Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România, este diplomat cu o vastă experiență în afaceri europene și comunicare publică. A fost purtător de cuvânt în cadrul Comisiei Europene și purtător de cuvânt adjunct la Ministerul Afacerilor Externe din Franța, precum și al Președintelui Franței, în timpul mandatului lui Jacques Chirac. De asemenea, a fost secretar general al Institutului Francez și ambasador al Franței la Skopje. În plus, s-a implicat activ în organizarea Sezonului Cultural Franța-România de acum doi ani. În traducere liberă Laurence Auer este o femeie cu o carieră de succes într-un domeniu ÎNCĂ dominat de bărbați. Într-un interviu acordat wall-street.ro, ambasadoarea Franței la București a vorbit despre sacrificiile și satisfacțiile unei cariere diplomatice, dar și despre importanța implicării cât mai susținute a femeilor în viața publică.

Laurence Auer s-a născut în 1959, la Geneva, într-o familie „internațională” în care se vorbea germană, franceză și engleză. În plus, trebuia să treacă zilnic granița dintre Elveția (unde locuia) și Franța (unde își desfășura studiile). Chiar dacă pare că toate coordonatele o făceau să se gândească încă de pe atunci la o carieră diplomatică, Laurence își dorea să devină profesoară de limbi străine.

„Nu am crezut niciodată că voi fi un diplomat de carieră, iar când am devenit diplomat nu m-am gândit că voi deveni ambasador. Probabil această gândire vine din educație”, afirmă franțuzoaica.

Iar când a devenit secretar pentru afaceri externe, primul titlu în cariera unui tânăr diplomat, s-a lovit de preconcepții chiar în sânul propriei familii.

“Atunci bunicul meu mi-a zis: «Măcar ai ajuns secretară, m-am liniștit acum. Dar de ce a durat atât și ai învațat așa de mult să devii secretară?» Mi-a fost greu să îi explic că nu eram, de fapt, o secretară”, își amintește Laurence Auer.

Însă nici asta, nici alte obstacole pe care le-a întânit pe parcursul drumului nu au făcut-o să renunțe la cariera diplomatică, ci, din contră, au motivat-o și mai mult.

„În general, mă mândresc cu lucrurile pe care le-am realizat foarte greu. De exemplu, a fost foarte dificil să fiu purtătorul de cuvânt al lui Jacques Chirac. A lucra pentru un președinte este o mare onoare, dar perioada era una extrem de dificilă - imediat după 9/11, când părea că lumea se rupe în bucăți. Abia târziu mi-am dat seama că acea perioadă a fost vârful carierei mele”, explică ambasadoarea Franței la București, care consideră că este o nevoie stringentă ca femeile să fie cât mai implicate în îmbunătățirea societății în care trăim.

Cred cu putere că transformarea societății trebuie să se bazeze pe egalitate. Ca femeie trebuie să fii parte din transformarea societății din care faci parte. Consider că femeile pot face orice profesie, oricât de importantă ar fi, de la CEO la președinte de stat.

Laurence Auer, Ambasadoarea Franței la București

“Nu îmi place să fiu autoritară, prefer să conving decât să impun”

Dar pentru a deveni niște lideri puternici, ce calități ar trebui să aibă femeile?

„Din punctul meu de vedere, o femeie lider ar trebui să fi predictibilă pentru că încă trăim într-o lume a bărbaților, iar deseori oamenii nu știu cum urmează să se comporte o femeie într-o funcție de conducere. De asemenea, cred că este foarte importantă constanta – să nu îți schimbi gândirea și deciziile de la o zi la alta. Și, nu în cele din urmă, să fii un foarte bun comunicator”, explică diplomatul francez, care adaugă că o femeie puternică pe care o admiră foarte mult este chiar Regina Maria a României.

În ceea ce o privește, Laurence Auer se ferește să fie un conducător autoritar.

„Nu îmi place să fiu autoritară, prefer să conving decât să impun. Când vreau ca oamenii cu care lucrez să se facă ceva, încerc sa îi fac să îmi propună ei un proiect pe acel subiect, nu le spun eu ce să facă”, mai spune ambasadoarea Franței.

Onoarea de a fi trimisă în România

Laurence Auer și-a început mandatul în România în octombrie 2020, considerând această numire „o mare onoare”.

“Cred că m-au trimis aici și pentru că aveam experiență în Balcani, primul meu mandat de ambasador fiind în Macedonia de Nord. Este o mare onoare pentru mine să fiu ambasador într-o țară în care Franța reprezintă foarte mult. Dacă luăm ca exemplu doar domeniul economic, vedem că sunt peste 4.200 de companii cu capital francez în Romania. De asemenea, România a fost una dintre primele țări europene pe care Emmanuel Macron le-a vizitat după ce a devenit președinte”, explică ambasadoarea.

În cele patru luni de mandat, Laurence a descoperit că femeile din România sunt inteligente și foarte educate, tocmai de aceea, pe 8 martie, ambasada lansează oficial o campanie de comunicare pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire egalitatea dintre bărbaţi şi femei în România, în cadrul căreia mai multe personalități angajate în favoarea aceastei cauze vor vorbi despre ce înseamnă egalitatea de gen.

Citește și: Recomandările unei franțuzoaice pentru o vacanță în Franța

Tot cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Femeilor, ambasada Franței organizează o masă rotundă pe tema traficului de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale. La Institutul Francez va fi difuxzat filmul Woman, realizat de Yann Arthus-Bertrand şi Anastasia Mikova, precedat de o altă dezbatere.

Cele mai importante momente din cariera diplomatică

De la stânga la dreapta, de sus în jos:

  1. Alături de preşedintele francez Jaques Chirac, în 2003, la Adunarea Generală a ONU, la New York (arhivă personală);
  2. La reuniunea consilierilor culturali din Europa, Praga, 2018 (arhivă personală);
  3. Împreună cu ministrul Culturii Frédéric Mitterrand, în 2011, la ceremonia de decernare a însemnelor de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor (arhivă personală);
  4. Alături de actriţa şi cântăreaţa Jane Birkin, la aniversarea Institutului Francez din Londra în 2010 (arhivă personală);
  5. Alături de echipa primăriei Iaşi, februarie 2021 (credit foto: Facebook Primăria Iaşi);
  6. Alături de Ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, la Paris cu ocazia vizitei Premirului României în Franţa, octombrie 2020 (arhivă personală).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri