Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR, a declarat în cadrul conferinței „HR 2.0 - O nouă era a muncii” că pandemia cauzată de COVID-19 a afectat diferit domeniile, unele companii fiind nevoite să-și reducă numărul de angajați, în timp ce altele au avut trebuit să angajeze masiv, dar a scos în evidență și alte probleme pe care piața le are, cum ar fi deficitul de talente.

Pandemia a afectat asimetric piața. Pe unele domenii le-a ridicat, iar pe altele le-a coborât. Industriile afectate au trebuit să se restructureze și să-și regândească serviciile, în timp ce alte domenii, precum cele din ecommerce, distribuție, livrări, retail au făcut foarte multe angajări.

Dar aș vrea să atrag atenția asupra faptului că pandemia nu a dus la o creștere a numărului de specialiști sau de talente. Piața de talente a rămas aceeași. Pandemie sau nu, piața de talente în sine este o problemă. Este foarte greu să găsești oameni care să aibă mai multe competențe simultan, mai ales că sunt competențe care au devenit universale, care nu-ți mai sunt de folos doar în anumite domenii”, a declarat Sorin Faur.

Totodată, fondatorul Academiei de HR a mai spus că o problemă mare este cea de a trece angajații într-un mediu digitalizat precum cel de astăzi, ceea ce va duce la o schimbare importantă în ceea ce privește dificultățile de recrutare.

Vom avea o problemă pentru că ușor, ușor ne vom muta în zona de inteligență. Ieșim din zona joburilor manuale, care desigur vor rămâne roboților, sau din zona joburilor repetitive, care a dus la apariția acestor companii care preiau aceste joburi competitive și le fac de milioane de ori mai bine.

Trebuie să ne gândim că ne mutăm într-o nouă eră, iar spectrul de cerințe se va schimba în continuare. Ceea ce va face ca deficitul să fie foarte mare, pentru că este foarte greu să muți milioane de mii dintr-o parte în alta, iar aici nevoie de programe de educaționale, iar aici ANOFM-ul, instituțiile statului și în general societatea joacă un rol foarte important, pentru că sub acest aspect, formarea pentru viitor este foarte importantă. Nu trebuie să ne uităm doar la prezent”, a mai spus Faur.

Potrivit acestuia, deficitul se va menține, iar în o dată cu revenirea economiei va fi și mai greu de acoperit lispa de talente.

”Așa arată toate studiile la care am avut acces. Toate duc la aceeași concluzie, că deficitul se va accentua. Rămâne de văzut la ce nivel se va ajunge. Cum cererea de talente este ridicată, iar pe măsură ce economia își va reveni, vom ajunge la unele cote ale deficitului de talente nemaiîntâlnite. Oameni buni se găsesc greu și vor fi greu de găsit și în anii care vin.” a mai spus specialistul în resurse umane.

Sorin Faur, Fondatorul Academiei de HR, a vorbit în cadrul conferinței HR 2.0 - O nouă eră a muncii, realizată de wall-street.ro și sponsorizată de Vastint și Romanian Software.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri