Alături de salariu și de oportunitățile de avansare în carieră, beneficiile extrasalariale oferite de angajatori sunt, de ani buni, printre primele lucruri la care se uită candidații atunci când vor să se angajeze. Mult timp, aceste pachete au fost ajustate doar pe plus, fie prin adăugarea constantă a unor beneficii noi, fie prin majorarea plafoanelor disponibile pentru cele existente.

Cu toate acestea, ultimul an a venit, pe de o parte, cu ajustări în minus și, pe de altă parte, cu nevoia introducerii unor beneficii pe care până acum nici companiile și nici angajații nu le luaseră în calcul.

Întrebați care au fost noile beneficii pe care le-au primit în ultimele 12 luni, participanții la cel mai recent studiu realizat de eJobs România au menționat consilierea psihologică profesională, majorarea valorii tichetelor de masă, abonamentele la clinici medicale private, asigurările de sănătate sau voucherele cadou pentru magazine partenere.

Ce beneficii ar putea alege romanii, dacă ar putea

Dacă ar fi însă puși în postura de a-și configura pachetul ideal de beneficii, aceștia spun că ar adăuga la ceea ce primesc deja un buget pentru amenajarea biroului de acasă, consiliere psihologică, pensie privată facultativă, mașină de serviciu sau cursuri de dezvoltare personală.

Datele studiului ne arată că pandemia nu a modificat într-un mod extrem structura pachetelor extrasalariale, însă a avut o amprentă mai puternică mai degrabă în ceea ce privește felul în care se raportează candidații și angajații la acestea. 73% dintre respondenți ne spun că beneficiile pe care le primesc au rămas nemodificate, 22% că au fost reduse, iar 5% au primit beneficii noi. Cu toate acestea, pentru mai mult de jumătate dintre respondenți, acestea au devenit în ultimul an mai importante decât în trecut.

Bogdan Badea, CEO eJobs România

Citește și: Beneficiile extrasalariale, un moft sau o necesitate? Ce oferă companiile pentru angajații care lucrează de acasă

Tichetul de masă rămâne rege

În acest moment, beneficiile care apar cel mai frecvent în pachetele oferite de companii sunt, în continuare, tichetele de masă și abonamentele la clinicile medicale private. Sunt urmate de asigurările private de sănătate, primele de sărbători, decontarea transportului, traininguri profesionale, vouchere cadou în diverse magazine partenere, abonament la săli de sport, mașină de serviciu ori pensie facultativă.

Tichetele de masă, abonamentele medicale și asigurările private de sănătate au fost, în ultimul an, și cele mai folosite beneficii de către angajați. Au renunțat, pe de altă parte, sau au folosit într-o măsură mult mai mică decât în trecut abonamentele la sala de sport, masajul la birou sau decontarea transportului, deși le au încă incluse. Era de așteptat să se întâmple asta, de vreme ce încă mai sunt destul de mulți angajați care lucrează de acasă”, detaliază Bogdan Badea.

Studiul a fost realizat în perioada 8-24 februarie 2021, pe un eșantion de 900 de respondenți, angajați sau aflați în căutarea unui loc de muncă.

Sursa foto: captură video/ YouTube

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri