Secretul bine păzit al salariului și cum acesta adâncește diferențele dintre femei și bărbați

În ciuda încercărilor de redresare din ultimii zece ani, decalajul salarial dintre femei și bărbați rămâne în continuare unul ridicat. În prezent, se estimează că femeile câștigă cu 18% mai puțin decât bărbații.

O nouă lucrare de la Universitatea Washington din St. Louis evidențiază modul în care lipsa transparenței în ceea ce privește salariile accentuează și mai mult diferența salarială dintre bărbați și femei.

"O lipsă de cunoștințe despre cine face ceea ce în cadrul organizațiilor contribuie la această disparitate continuă. Informațiile salariale asimetrice, prin care angajatorii știu mai mult decât lucrătorii despre ratele salariale, subminează capacitatea lucrătorilor de a negocia pentru salarii mai mari”, explică autorii, potrivit Forbes.

Lipsa transparentizării salariilor pune bețe în roate femeilor

Raportul lansat de specialiști subliniază faptul că ascunderea câștigurilor salariale a fost, de fapt, un fenomen în creștere în SUA. Jumătate din respondenți au transmis că fie li s-a interzis să vorbească despre salariile lor cu ceilalți colegi, fie au fost încurajați profund să nu o facă.

Mai mult, această abordare afectează cel mai probabil femeile, despre care autorii sugerează, de asemenea, că sunt mai susceptibile în a încălca politica vorbind despre salariul lor cu alții.

Citeste si:
Raluca Turcan: Femeile au plătit un cost al crizei COVID mai mare...
Raluca Turcan: Realitatea de...

Sursa foto: Unsplash

„În primul rând, aceste practici împiedică femeile să afle dacă sunt plătite mai puțin decât ar trebui. În al doilea rând, în cazurile în care femeile descoperă o discrepanță salarială prin încălcarea unei politici privind divulgarea salariului și își întreabă colegii cât câștigă, încercările lor de a remedia disparitatea ar putea să le facă mai mult rău și ar putea resimți repercusiuni din partea angajatorilor”, se arată în respectivul studiu.

Recent, și Comisia Europeană a transmis o propunere prin care vrea o transparentizare a salariilor pentru a combate discriminarea la locul de muncă, menită să asigure faptul că femeile și bărbații din UE primesc salarii egale pentru o muncă egală.

Secretizarea salariilor, o practică des întâlnită

Cercetătorii au intervievat 4.262 de angajați care lucrează cu normă întreagă în Statele Unite. Aproximativ jumătate dintre aceștia au dezvăluit că au fost martori ai unor încercări informale sau formale de a fi împiedicate discuțiile cu privire la nivelurile salariale.

Citeste si:
Zilele libere spontane pentru angajați, un nou trend global în...
Zilele libere spontane pentru...

În ciuda faptului că mai multe state au introdus o legislație care renunță la această secretizare a salariului în SUA, practica de a nu spune cât câștigi rămâne una în picioare. Într-adevăr, chiar și în statele cu o astfel de legislație, aproximativ 10% dintre lucrători au raportat că li s-a interzis în mod oficial să discute despre veniturile lor.

„Restricțiile privind libertatea lucrătorilor de a discuta despre salariile lor se concentrează în organizațiile nonsindicale din sectorul privat, în timp ce politicile privind secretul salarial nu sunt universal eficiente în a opri discuțiile despre salariu - o parte substanțială a lucrătorilor declară că discută mai puțin despre veniturile lor”, spun cercetătorii.

Citește și: România are una dintre cele mai mici diferențe între salariile dintre sexe

În sectorul privat, aproximativ 60% dintre lucrători operează în conformitate cu un fel de politică privind secretul salarial, în timp ce unui procent de 16% îi este interzis în mod oficial să discute despre salariu.

Citeste si:
Putin speră că Biden va fi mai puţin impulsiv decât Trump
Putin speră că Biden va fi...

Totuși, o transparentizare a salariilor stârnește multe controverse. Cercetările anterioare realizate de experții de la Universitatea Yale au arătat că atunci când salariile sunt transparente, munca în echipă și colaborarea pot fi puternic afectate atunci când oamenii află că colegii lor sunt (pe nedrept) plătiți mai mult decât sunt.

Ca atare, inegalitatea salarială nu ar trebui considerată un „secret murdar” care poate fi spălat sub covor de politicile menite să înăbușe dezbaterea, ci mai curând ceva care ar trebui abordat direct, astfel încât angajații să poată avea încredere că locul de muncă este un loc echitabil și că mediul de lucru este unul care prezintă încredere.

Vezi și: Godean (Adecco): Salariul mediu brut va crește constant în sectorul privat

Sursa foto: Pexels
Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri