Autoritățile centrale au făcut câțiva pași importanți joi în ceea ce privește alinierea pieței muncii din România la cerințele și nevoile actuale ale angajatorilor, generate mai ales de continuitatea pandemiei.

Deputatul Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii în cabinetul lui Ludovic Orban a depus propunerea legislativă privind semnătura electronică în relaţiile de muncă. Oficialul recunoaște că pandemia a forțat digitalizarea care ar fi venit altfel într-un timp mai îndelungat. Un studiu de care amintește Violeta Alexandru, realizat de Eurofound, arată că numărul angajaților români care lucrează în telemuncă/muncă la domiciliu a crescut la 24% în 2020 față de 0,1% în 2010, ceea ce impune măsuri adaptate la noile cerințe și nevoi din piața muncii.

Cum ar ajuta concret semnătura electronică

Liberalii din Parlament, alături de Violeta Alexandru, au depus un proiect de lege pentru modificarea și completarea „Legii nr. 53/2003- Codul muncii” și a „Legii nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă”. În măsura în care vor fi adoptate aceste modificări legislative, atât angajatorii, cât și angajații ar putea semna electronic contractele individuale de muncă (CIM), documentele în urma instruirii în securitate și sănătate în muncă (SSM), precum și alte documente de muncă.

Sursa foto: Agerpres

„În același registru, semnalul pe care l-a dat Guvernul liberal, anul trecut - finanțând, pentru prima dată în România, achiziția de echipamente pentru telemuncă (când nu multe țări europene au făcut-o) - a fost acela că înțelegem foarte bine evoluțiile din piața muncii și, mai mult, că îi sprijinim pe oameni să muncească acolo unde se simt cel mai bine. Tot anul trecut am lucrat mult pe tema digitalizării relațiilor de muncă, simt importanța acestui subiect pentru piața muncii de astăzi. Acum a venit momentul să finalizez proiectul vizând:

  • semnătură electronică la CIM/alte documente ce derivă din relația de muncă;
  • semnătură electronică pe dovada efectuării instruirii SSM (în prezent se face pe hârtie, cu pixul)
  • control și arhivare în format electronic documente de muncă;”, a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.

Proiect privind introducerea semnăturii electronice în relațiile de muncă înregistrat! Înțeleg foarte bine cât de mult...

Posted by Violeta Alexandru on Thursday, 25 March 2021

Deputatul mai transmite că semnătura electronica va fi opțională și cine dorește să semneze în continuare cu pixul o va putea face.

În România, soluțiile de semnătură electronică au fost lansate de mai mulți producători şi dezvoltatori de soluţii criptografice, printre care și certSIGN. De pildă, aplicația Paperless flowSIGN inițiată de companie poate fi utilizată pentru semnarea oricărui document atașat unui proces de HR - contract de muncă, act adițional, acord de confidențialitate, procesele de integrare a noilor angajați în companie, cereri de concediu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri