Viitorul e mai aproape decât crezi și orice meserie sau ocupație ai în prezent, e bine să știi că piața muncii se schimbă, activitățile muncii noastre sunt într-o continuă transformare, deci și abilitățile pe care le dobândim se modifică. Succesul nostru în orizontul muncii va depinde de cât de bine ne vom adapta, iar pentru a face acest lucru, avem nevoie de un nou set de competențe care vor fi tot mai cerute în viitor, pe principiul „Ce te-a adus aici nu te va duce mai departe”.

Ambiguitatea

Da, oricât de ciudat ar suna, veia vea nevoie să-ți însușești această abilitate. Schimbarea are loc cu creșterea vitezei și acest lucru înseamnă că incertitudinea va deveni norma. Pe măsură ce lucrurile se mișcă mai repede, ai mai puțin timp pentru a întrerupe, evalua și analiza. Ai o viziune mai limitată despre ceea ce urmează, pentru că pur și simplu nu poți fi sigur. În același timp, studiile de până acum realizate pe creierul oamenilor a arătat că unul dintre lucrurile pe care le dorim cel mai mult este certitudinea, prin urmare evităm ambiguitatea. Aceasta va fi abilitatea pe care va trebui să o nutrești: depășirea instinctului tău natural de claritate și asigurare, confortul de a nu ști ce urmează, luarea deciziilor și avansarea cu încredere, chiar și în absența informațiilor complete.

Curiozitatea

În mijlocul ambiguității, o curiozitate intensă trebuie să fie cea care să-ți conducă ziua. Cu cât înțelegi mai multe despre o varietate de subiecte, cu atât poți conecta mai multe puncte. De multe ori, cel care va sintetiza primul un subiect va câștiga. Deschiderea și dorința de a învăța sunt bune, dar vei avea nevoie de o dorință de a învăța, a înțelege și de a afla mai multe despre o varietate mai largă de lucruri. Această abilitate nu va fi doar curiozitate generală cu privire la un domeniu îngust de expertiză, ci va fi un interes larg pentru o mare varietate de subiecte, subiecte și teme. De asemenea, va fi necesară și abilitatea de a vedea modele, tendințe și perspective acumulate din toate cunoștințe, scrie Forbes.

Deschiderea

În ultimii ani, americanii s-au divizat tot mai mult și s-au împărțit în funcție de lucrurile în care cred și comunitățile la care aderă. Avem din ce în ce mai puțină încredere în persoanele cu opinii diferite decât ale noastre. În plus, dependența noastră tot mai mare de social media pentru știri și informații creează o cameră de ecou. Urmărim doar paginile și oamenii care corespund punctelor de vedere pe care le deținem deja, iar algoritmii funcționează atât de bine încât rareori vedem informații care nu se aliniază cu opiniile noastre actuale. Dar asta poate fi și o problemă pentru că închide oportunitatea de a auzi diferite puncte de vedere, de a învăța și de a cunoaște ce se întâmplă în jurul tău.

Noul set critic de abilități va implica căutarea de opinii diverse și învățarea din experiențe diverse. Viitorul va cere deschidere și capacitate de a te angaja în a asculta opinii diverese și de a face un compromis, chiar dacă acestea nu corespund cu bagajul tău credințe. Nu vei putea progresa în carieră (sau în viață) dacă rămâi stăruitor (sau stagnant) în perspectivele tale. Cel mai bun succes va veni din capacitatea de a asculta, dar și de a împărtăși și de a învăța.

Empatia și inițiativa

Un alt set de abilități cheie pentru viitor va fi empatia și inițiativa. Adaptarea la nevoile schimbătoare ale lumii, înțelegerea profundă și empatia față de nevoile celor din jur sunt combustibil pentru invenție.

Pachetul de abilități implică înțelegerea temeinică a circumstanțelor și a provocărilor pe care le generează un nou context, ce îți va permite să vezi noi oportunități. În final e vorba de asumarea unui risc adecvat și de a aduce o nouă valoare pe piață.

Acestea vor fi critice pentru a vă deschide calea către viitor. Puteți să-l aplicați într-un sens micro: rezolvarea problemelor la locul de muncă sau găsirea de noi modalități pentru a întreprinde un proiect cheie, sau, de ce nu, să inițiezi tu noi proiecte.

Reziliența

Oamenii nu sunt nimic, dacă nu adaptabili, iar acceptarea schimbărilor va necesita noi competențe. Abilitatea de reziliență necesită să fii conștient de informațiile noi, să te reinventezi, să inovezi și să rezolvi problemele. Găsirea unor abordări noi și flexibilitatea pe baza informațiilor pe care le ai va fi fundamentală pentru succes.

Optimism și imaginație

Capacitatea de a crede într-un viitor pozitiv și de a te concentra asupra posibilităților va fi un lucru pe care ne vom baza tot mai mult. Când experții găsesc greșeli cu lipsa de reacție, este adesea rezultatul lipsei de imaginație. Abilitățile de a putea imagina și prevedea ceea ce s-ar putea întâmpla sunt esențiale pentru a rămâne motivați, inspirați și motivați pentru a crea noi începuturi.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri