Pe măsură ce ritmul vaccinărilor anti-COVID-19 crește tot mai mult, anagajații și angajatorii încep să discute tot mai mult despre cum ar putea reveni la locul lor de muncă fizic. Însă chiar și cu un ritm alert de vaccinare, noile mutații ale COVID-19 prezintă încă numeroase suspiciuni, ceea ce face ca angajații să se teamă în continuare de o revenire la birouri.

Pentru mulți angajați, o reîntoarcere la birou ar însemna să dea canapelele și scaunele de bucătărie de acasă pe birourile la care nu s-au mai întors de la debutul pandemiei. Cu toate acestea, mulți oameni se uită ezitant la întoarcerea la birou, invocând îngrijorări cu privire la utilizarea mijloacelor de transport public pentru drumul până la birou.

Peste 70% dintre americani sunt cel puțin puțin preocupați de revenirea la normal, potrivit unui sondaj de la Safety.com. O cincime dintre cei care sunt îngrijorați au invocat în mod specific îngrijorările cu privire la revenirea fizică la locul de muncă, din cauza temerilor de îmbolnăvire, scrie CBSN.

Totodată, Sindicatul Serviciilor Publice și Comerciale (PCS) din Marea Britanie a chestionat 1.299 de membri și a constatat că trei din cinci angajați se simt nesiguri în legătură cu întoarcerea înapoi la birou.

Retail jobs

Ce pot face companiile pentru a spori siguranța la birou

În scenariul în care ne-am imagina o revenire completă sau chair și parțială la job, se pune problema de ce măsuri de siguranță vor adopta companiile pentru a face angajații să se simtă confortabil întorcându-se la locul de muncă.

Angajații se pot aștepta la mai multe din ceea ce am văzut. Chiar și cu avansul campaniei de vaccinare care se desfășoară, măsurile de siguranță COVID-19 nu merg nicăieri.

Jamie Greenberger, expert în siguranță și securitate la Safety.com

Spălarea regulată a mâinilor, distanțarea socială și purtarea măștii vor fi activități mai multe decât comune la locul de muncă, în viitorul apropiat.

Unele companii vor o continua să facă anchete epidemiologice pentru angajații lor pentru a vedea în ce mod s-a răspândit virusul și vor testa constant angajații de COVID-19. De asemenea, pot restructura spațiul, în așa fel încât să fie benzi de mers pentru intrare și altele pentru ieșire, pot pune mai puține spații de lounge și mai mult spațiu între birouri. Desigur, va exista permenant dezinfectant, vor fi măști și alte eforturi sporite de igienizare”, a mai adăugat specialistul.

Citeste si:
Studiu EY: Companiile nu sunt încă pregătite pentru munca hibrid
Studiu EY: Companiile nu sunt...

Viitorul aparține muncii în sistem hibrid

Una din principalele tendințe evocate de tot mai mulți specialiști din piața muncii este munca hibrid, un sistem de lucru care deja începe să devină tot mai popula, dar și eficient, pentru că permite angajatorilor să revină pe rând la birou, în anumite zile din săptămână. Bogdan Badea, CEO al platformei de recrutare eJobs spunea în cadrul emisiunii HR Talks că munca hibrid va fi un sistem de lucru de la care angajatorii și angajații nu vor mai putea da înapoi.

Astfel, companiile trebubie să găsească modalități prin care să aranjeze spațiile de lucru în așa fel încât să prezinte siguranță anagajaților.

„Atât de multe companii fac tranziția către locuri de muncă complet la distanță sau la locuri de muncă hibride, iar abordarea acestei schimbări către un loc de muncă mai digital înseamnă că firmele trebuie acum să se gândească la tehnologie, securitate cibernetică și chiar sănătatea mintală și fizică a angajaților, probabil mai mult decât au făcut-o până acum (...) Viitorul poate arăta diferit de ceea ce suntem obișnuiți, dar facem o mulțime de progrese pozitive”, a mai spus Jamie Greenberger, expert în siguranță și securitate.

Citeste si:
Antreprenor: Nu am cu cine să lucrez. Voi aduce forță de muncă din...
Antreprenor: Nu am cu cine să...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri F