Aproximativ 19% dintre angajaţi îşi doresc ca instituţia în care lucrează să includă printre beneficiile extrasalariale acoperirea costurilor pentru un psihoterapeut şi tot acelaşi procent şi-ar dori să fie acoperite unele costuri legate de lucrul de acasă, precum plata energiei sau o sumă din chirie, conform unui sondaj realizat în luna mai a acestui an.

Potrivit cercetării Undelucrăm.ro,12,6% dintre salariaţi vor ca instituţia unde lucrează să le ofere tehnologia necesară pentru a-şi desfăşură activitatea, iar 11,4% ar vrea să aibă un abonament la o companie care produce şi livrează mâncarea acasă. Tot 11,4% vor abonament la sală, iar 10,1% îşi doresc asigurare medicală la o clinica privată. Aproximativ 7,6% ar vrea să le fie asigurate costurile pentru şedinţe la un nutriţionist, iar 6,3% ar vrea să poată face teste PCR pe cheltuiala companiei, scrie Agerpres.

Cei mai puţini - 1,3% - ar vrea ca angajatorul să le ofere un abonament la o platformă de streaming, iar acelaşi procent s-ar mulţumi cu o primă sau un beneficiu minim de tipul tichetelor de masă. Aceştia consideră că şi un simplu "Mulţumesc" ar fi destul.

"Faptul că salariaţii îşi doresc ca angajatorii să le asigure costurile pentru psihoterapie este în concordanţă cu faptul că românii au fost cei mai stresaţi şi temători angajaţi anul trecut (dintre români, cehi, greci, unguri), însă doar 4% dintre ei au apelat la un psiholog, faţă de 34% în cazul cehilor, conform unui studiu realizat de Undelucram la finalul 2020", precizează compania.

Angajații ar vrea ca și bona copiilor să fie decontată

În ceea ce priveşte angajaţii care au copii, cei mai mulţi (24,1%) ar vrea ca angajatorul să le asigure costurile pentru a avea o bonă. Alte beneficii foarte importante în opinia părinţilor sunt un abonament pentru copii la o clinică medicală privată (22,4% dintre respondenţi), susţinerea costurilor pentru plata grădiniţei private (19%), asigurarea unor cursuri de parenting (19%) şi asigurarea unor costuri pentru psihoterapie (15,5%).

"Discuţia despre beneficiile pentru angajaţi nu mai poate fi purtată doar în biroul de Resurse Umane. E momentul să întrebăm angajaţii ce nevoi au şi apoi să analizăm capacitatea organizaţiei de a le oferi beneficii relevante. Faptul că oamenii simt nevoia de a fi susţinuţi financiar pentru servicii de terapie, ar trebui să fie un indicator clar pentru companii despre nevoia de wellbeing pe care o au angajaţii. În final, odată ce oamenii sunt bine, companiile au şi ele de câştigat", afirmă Costin Tudor, fondator şi CEO al Undelucram.

Pentru acest sondaj au răspuns 2.812 de angajaţi, cu vârste peste 18 ani, în perioada 18-24 mai. Aproape 59% dintre respondenţi au afirmat că în ultimele 12 luni au primit şi beneficii extrasalariale.

Ce beneficii extrasalaiale au primit românii în pandemie

Cei mai mulţi salariaţi au primit în pandemie beneficii precum tichete de masă (27,1%), servicii medicale gratuite (18,2%), decontarea transportului (11%) sau decontarea utilităţilor pentru a lucra de acasă (8,9%). De asemenea, aproximativ 6,5% au beneficiat de servicii de terapie sau coaching, în jur de 6,4% au avut parte de teambuilding-uri online, aproape 5,3% au beneficiat de programe de wellbeing, iar 5,1% au primit vouchere de vacanţă pentru turism intern.

Beneficiile care au fost oferite cel mai rar sunt cele legate de cursuri de dezvoltare personală şi profesională (4%), acces în spaţii de co-working (2,6%), testare Covid-19 (2,2%) şi buget pentru achiziţionarea unui birou (1,3%).

Cei mai mulţi salariaţi (44,4%) consideră că asigurarea medicală la o clinică privată este cel mai important beneficiu oferit în pandemie de către companiile în care lucrează. Urmează tehnologia necesară pentru desfăşurarea activităţii (laptop, căşti), cu 24,3% dintre voturi, şi asigurarea unor costuri legate de lucrul de acasă (plată energiei, o parte din chirie) cu 11,1% dintre voturi. De asemenea, aproximativ 9,2% dintre angajaţi consideră că principalul beneficiu oferit în pandemie a fost flexibilitatea programului de lucru, iar 6% cred că asigurarea unor costuri pentru psihoterapie a fost cel mai important beneficiu.

Undelucram.ro este cea mai mare comunitate online a angajaţilor din România, cu peste 750.000 de potenţiali angajaţi pe platformă şi peste 500.000 de contribuţii lăsate de utilizatori despre companiile la care lucrează, interviuri de angajare sau oferte salariale. Platforma pune la dispoziţia angajaţilor şi Salariometru - un instrument online pentru compararea salariilor din România, un calculator de salariu şi resurse pentru dezvoltarea carierei precum modele de CV, topul angajatorilor şi articole despre industrie.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri