Românii care lucrează la mai mulți angajatori cu contracte de muncă și care vor să-și ia concediu medical trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte. Guvernului României a aprobat un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede modificări la și completări la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Angajații care au mai multe locuri de muncă și care vor să-și ia concediu medical (pentru boli obișnuite) trebuie să ducă cererea de concediu la toți angajatorii, nu doar la unul singur la sunt angajați.

Prin OUG 158/2005 se introduc „sancţiuni pentru persoanele care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, care în aceeaşi perioadă în care la unul dintre angajatori prezenta certificat/certificate de concediu medical, la celălalt/ceilalţi angajatori, îşi desfăşoară activitatea curentă”.

Ce amenzi riscă angajații, angajatorii, dar și medicii curanți

Cei în cauză vor fi sancționați cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.

Pentru angajatori, amenzile vor crește odată cu adoptarea acestui OUG și nu vor mai fi cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 lei, ci vor crește de la 3.500 lei la 6.000 lei, se arată în proiectul de OUG.

Nici medicii curanți nu scapă de sancțiuni. Pentru aceștia, sancțiunile nu mai sunt cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 lei, ci se majorează, fiind cuprinse între 6.000 la 11.000 lei, în eventualitatea eliberării certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

De ce se schimbă procedurile privind concediile medicale

Motivul pentru care Guvernul a anunțat modificări la această OUG pentru a veni în sprijinul persoanelor asigurate aflate în incapacitate temporară de muncă, prin introducerea unor prevederi care să evaluează starea de sănătate și monitorizează evoluția bolii, în vederea recuperării capacității de muncă, se arată în nota de fundamentare.

Totodată, un alt motiv al emiterii actului normatic face referire și la „măsuri care să conducă la diminuarea presiunilor financiare exercitate asupra bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate denumit în continuare FNUASS, determinate de creşterea cheltuielilor cu indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate”, potrivit documentului.

Actul normativ prevede reglementări care conduc la echilibrarea veniturilor alocate bugetului FNUASS cu costurile reale suportate de fond pentru plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate.

În acest sens, baza maximă de calcul lunară al indemnizaţiilor de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri și se asigură opţional pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 3 salarii minime brute pe țară (în prezent, limita este de 12 salarii minime brute pe țară lunar), se arată într-o informare a CNAS.

Toate aceste reglementări au ca scop respectarea drepturilor la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate în mod echitabil, dar și gestionarea corectă și eficientă a costurilor suportate din FNUASS.

Adrian Gheorghe, președintele CNAS

Reglementările vor intra în vigoare începând cu data de 1 august a.c, dată până la care se vor actualiza și normele de aplicare ale actului normativ aprobat azi, pentru a asigura implementarea unitară la nivel național.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri