După ce luni de zile am lucrat cu toții de acasă, o bună parte din noi preferă să rămână să lucreze din acest loc, mai ales pentru comoditatea de a sta îmbrăcat mai comod, de a mânca la tine în bucătărie și de a sta cu câinele sau pisica lipit de picioarele tale.

Cu toate acestea, munca hibrid (adică cea cea permite și munca de la birou, dar și acasă) este un trend care s-a instalat rapid în economiile din întreaga lume pentru că permite un grad mare de flexibilitate. Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că cei mai mulți angajatori își doresc, însă, ca salariații să vină cât mai des la birou.

Dar angajații sunt rezilienți în fața acestei reîntoarceri la birou, arată datele unui studiu realizat de McKinsey. 29% dintre oameni spun că este probabil să-și schimbe locul de muncă dacă angajatorii lor le cer să lucreze exclusiv la birou, arată Forbes. E adevărat că munca de acasă are beneficiile sale, dar cine spune că lucrul de la birou nu are, de asemenea avantajele sale? Îți prezentăm câteva dintre ele.

1. Apartenența și identitatea socială

Revenirea la birou are avantaje nu doar pentru angajatori, ci și pentru angajați. Principalul avantaj este că te întorci la comunitatea ta din care făceai parte înainte de pandemie.

Un lider senior al unei organizații financiare numește acest lucru factorul X. Este mai greu de cuantificat decât productivitatea sau participarea, dar este extrem de important. Are legătură cu conexiunile, angajamentul și relația cu colegii noștri. Este nevoia pe care o avem unul față de celălalt de a fi uniți și de a ne împărtăși experiențele pozitive, dar și dificultățile profesionale pe care le traversăm, clienți care ne dau bătăi de cap sau rapoarte lungi și interminabile.

reintoarcere la birouFoto: Unsplash

Un element al împlinirii pe care îl obții prin comunitate este, deci, sentimentul de apartenență, adică să știi că ești primit într-un grup și acceptat. Acest aspect creează o identitate socială care nu este la fel cu cea căpătată în grupul de prieteni cu care mergi la munte sau cu care ieși în oraș la o bere.

2. Sănătate și bunăstare

Indiferent dacă ești o fire extrovertită sau introvertită, tot îți vei dori să ai conexiuni cu oamenii din jurul tău. Cercetările arată că dacă nu menținem conexiunile cu oamenii, experimentăm scăderi bruște ale nivelului de bunăstare, precum și o apetență crescută în fața bolilor. De ce? Pentru că atunci când lucrăm de acasă suntem singuri și suntem mai predispuși să muncim mai mult, suntem mai predispuși să intrăm în burnout și să ne epuizăm.

Mai mult, munca la birou poate reduce oboseala tehnologică și poate deveni, la un punct, esențială pentru sănătatea noastră fizică și mintală.

3. Inteligență și performanță

A fi împreună ne face și pe toți mai deștepți. Cercetătorii de la Universitatea Michigan (UM) au descoperit că atunci când oamenii petreceau mai mult timp interacționând cu ceilalți, vorbind, socializând și conectându-se, au afișat o funcție mentală îmbunătățită. Interacțiunile au crescut literalmente performanța cognitivă. Cercetătorii presupun că acest lucru se datorează proceselor mentale implicate în ascultare, empatie, gândire și răspuns care sunt elemente ale unei discuții sau conversații.

Cercetările de la MIT au constatat că atunci când oamenii se aflau în apropierea fizică, erau de trei ori mai colaborativi și au văzut un rezultat mai mare în lucrările academice și brevetele. Cercetările de la Harvard au arătat că atunci când cercetătorii se aflau în imediata apropiere, lucrările lor academice aveau o calitate superioară.

4. Dezvoltarea carierei, a relațiilor, dar și a învățării

Cele mai bune organizații apreciază și respectă angajații și contribuțiile lor, indiferent de locul din care lucrează. Dar este, de asemenea, în natura umană să acordăm atenție asupra a ceea ce se află direct în fața noastră. Ne concentrăm cel mai mult pe ceea ce putem vedea, auzi și experimenta la nivel imediat, iar acest lucru are implicații pentru vizibilitatea și cariera ta.

Prezența fizică la birou e utilă și în construirea relațiilor. Familiarizarea și contactul constant față în față tind să crească acceptarea și încrederea de sine. Colegii tăi de echipă au nevoie de energia ta, de simțul umorului și de talentele tale unice. Contribuția la comunitate te ajută să te simți împlinit, deoarece îți amintește de valoarea ta și validează toate modurile în care grupul poate beneficia de abilitățile tale.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri