Deși companiile gândesc programe ample de reducerea a burnout-ului în rândul angajaților, revenirea după un astfel de proces de epuizare psihică și fizică rămâne în sarcina fiecărui angajat care traversează astfel de momente.

Burnout-ul este cel mai bine tratat prin prevenirea lui, acesta fiind și motivul pentru care atât de multe cărți și articole de specialitate se concentrează pe această temă. Contează cum alege fiecare persoană să prevină înainte de toate fenomenul de burnout și să găsească metode pentru a-l evita.

„Cum îmi revin după epuizare?” este una dintre întrebările cele mai frecvente pe care oamenii le adresează, specialiștilor, dar la care este dificil de răspuns. De ce? Pentru că fiecare om traversează prin momente care nu sunt similare cu ale altora, prin urmare și recuperarea trebuie să fie proprie fiecărei persoane.

Cu toate acestea, există anumite instrumente prin care poți să te cunoști mai bine pe tine pentru a preveni burnout-ul la locul de muncă.

Citește și: Stresul și epuizarea fizică, sub incidența hărțuirii morale la locul de muncă. Cum poate fi dovedit acest lucru în instanță

Retail jobs

1. Evaluează nivelul de epuizare

Să îți evaluezi nivelul de epuizare psihică și fizică este un punct de plecare extrem de important deoarece burnout-ul există într-un anumit spectru, iar oamenii îl experimentează diferit.

burnoutFoto: Pexels

Cele trei manifestări mari/semne ale burnout-ului sunt:

 1. Epuizarea cronică
 2. Cinismul (toată lumea te enervează și te deranjează)
 3. Ineficiența: dezactivarea de mood-ul de muncă și adoptarea unei mentalității de tipul „Nu-mi pasă”

Burnout-ul nu poate comparabil cu stresul de zi cu zi, conceptele diferă și nu pot fi înlocuite unele cu altele. De asemenea, burnout-ul se rezumă doar la epuizare și suprasolicitare pentru că poate manifesta într-unul din cele trei moduri exemplificate mai sus.

Un scurt exercițiu pentru a evalua nivelul de burnout la care au fost supus. Pentru început, ia ca reper luna trecută din viața ta și adresează-ți întrebările de mai jos. Notează fiecare întrebare cu o notă de la 1 la 5, în funcție de fiecare activitate (1 fiind cea mai mică intensitate și 5 fiind cea mai mare).

Citeste si:
Media salariilor în cele mai căutate joburi IT: între 5.000 și...
Media salariilor în cele mai...
 • Cât de copleșit/epuizat m-am simțit?
 • Cât de critic/cinic m-am simțit?
 • Cât de productiv m-am simțit?
 • Cât de mult m-am distrat?

Ultima întrebare este se referă la gradul tău de implicare și la cât de mult te-ai simțiti cât de implicat te-ai simțit în ceea ce privește munca, dacă ai experimentat emoții pozitive asociate cu munca ta sau dacă te-ai simțit atât de în largul tău încât ai pierdut noțiunea timpului, fiind absorbit de ceea ce făceai.

Vezi și: Cum să vorbești cu șeful tău despre burnout. Câteva sfaturi utile

2. Află sursa epuizării

Este foarte probabil ca burnout-ul să apară atunci când ai prea multe sarcini pe care trebuie să le duci la capăt și prea puține resurse. Gândește-te și la modul în care îți petreci timpul la locul de muncă, cât timp aloci pentru acțiuni care chiar contează cu adevărat, dar și cât timp aloci pentru a trimite e-mailuri sau pentru a duce la bun sfârșit task-uri de ordin administrativ.

Citeste si:
Ce activități îți mănâncă timpul într-o zi de muncă. 4 trucuri ca...
Ce activități îți mănâncă...

EXERCIȚIU

Ce resurse îți lipsesc sau de ce resurse ai nevoie mai mult? Iată câteva alte moduri de a te gândi la resurse:

 • Există aspecte ale muncii tale care sunt în mod constant repetitive și pe care le poți structura într-un șablon?
 • Cine sunt oamenii la care poți apela pentru ajutor?
 • Care sunt punctele tale forte și cum le poți valorifica?
 • Care sunt sursele tale de speranță?
 • Ai trecut printr-o astfel de provocare înainte? Dacă da, ce face acum diferit, luând în considerare lecții acumulate? Cunoști pe altcineva care a trecut prin burnout și care te poate ajuta?

3. Cât de conștient ești de ce ți se întâmplă

Ca să te recuperezi după burnout, trebuie să îți dai seama cât de mult conștientizezi ce ți se întâmplă. Gândește-te la modul în care procesezi stresul de la muncă, dar și stresul din viața de zi cu zi. Ce trebuie să iei aici în calcul sunt: trăsăturile tale de personalitate, tendințele perfecționiste, puterea mentală, strategiile de a face față unei probleme, capacitatea de a face față provocărilor și adversității și valorile și convingerile tale de bază.

Citeste si:
GoIt, firma care te face IT-ist și îți dă banii înapoi dacă nu-ți...
Interviu cu GoIT, compania...

Conștientizarea a ceea ce ți se întâmplă rămâne cel mai dificil aspect de gestionat în recuperearea după un burnout.

EXECRCIȚIU

Un alt scurt exercițiu de medicație. Încearcă să răspunzi la aceste întrebări de mai jos. Gândește-te cum te raportezi la aceste aspecte.

 1. Dacă nu pot face ceva perfect, atunci nu ar trebui să o fac deloc
 2. Trebuie să fiu mereu la conducere, altfel lucrurile vor merge prost
 3. Să cer ajutor denotă un semn de slăbiciune. Îmi pot da seama singur cum funcționează un lucru.
 4. Nu pot spune nu sau altfel _________________ (completează spațiul liber)
 5. Am o definiție foarte restrânsă a ceea ce înseamnă succesul sau cum ar trebui să arate succesul și apoi mă compar cu alți oameni care se potrivesc cu această definiție.

4. Vorbește despre asta

Important este să vorbești despre asta cu șefii tăi, dar și cu colegii. Mulți amână această discuție și ajung să aibă atacuri de panică sau să dezvolte alte probleme de sănătate. E greu, dar trebuie să te pregătești pentru o astfel de conversație și să fii cât mai intenționat și specific posibil. Ai nevoie de mai multe zile libere? Există deja o astfel de politică în firma ta?Ai nevoie să fii mutat pe un alt departament? Ai nevoie de resurse suplimentare pentru a duce un proiect la bun sfârșit? Toate aceste lucruri trebuie discutate cu șeful tău.

Citeste si:
Problemele consulare din Asia ar putea lăsa România fără muncitori...
România poate rămâne fără...

5. Reconectează-te la valorile tale

Burnout înseamnă, în cele din urmă, deconectarea de la munca la care erai conectat cândva. Pentru a recăpăta acel sens, este important să te conectezi sau să te reconectezi la valorile tale.

EXERCIȚIU

Meditează puțin la aceste întrebări:

 • Ce te-a atras prima dată la jobul tău?
 • Ce vrei să îți ofere experiența ta de muncă?
 • Care este impactul pozitiv pe care vrei să-l ai în lume prin munca ta?
 • Care sunt valorile tale și cum sunt ele trăite?
 • Ce ar spune clienții /pacienții tăi/ beneficiarii serviciului sau produsului creat de tine despre modul în care îi ajuți?

Cel mai bun remediu pentru burnout este prevenirea și depinde în mare măsură și ca managerii și organizațiile să creeze în mod proactiv tipul potrivit de mediu de lucru care să reducă probabilitatea ca burnout-ul să apară. Totuși, va fi întotdeauna important ca oamenii să recunoască factorii asociați cu burnout-ul și să înțeleagă sursele lor.

Citeste si:
Topul orașelor și domeniilor cu cele mai mari salarii în 2022 din...
Harta salariilor din România:...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri F