În contextul unei crize sanitare şi economice care creează instabilitate şi lipsă de predictibilitate, este mai important ca niciodată să ştim să ne gestionăm adecvat finanţele. Chiar dacă educaţia financiară nu s-a concretizat ca materie de studiu în liceele din România, din ce în ce mai mulţi tineri sunt interesaţi de modalităţile prin care își pot asigura stabilitatea şi independenţa financiară. În acest sens, iată câteva sfaturi care te vor ajuta.

Cheltuie mai puţin decât câştigi

Dacă eşti la început de carieră, s-ar putea să nu ai un salariu care să-ţi permită să faci economii semnificative. Chiar şi în aceste condiţii, este important ca atunci când primeşti prime sau bonusuri, să te gândeşti să pui o parte din bani într-un cont de economii, pentru situaţii de urgenţă, ca să poţi să-ţi plăteşti chiria, ratele sau facturile, în cazul în care rămâi fără job. Este preferabil să faci mici economii, decât să ajungi în situaţia de a te împrumuta. Pentru a putea să ajungi să faci şi economii, este important să ştii să-ţi faci un buget lunar, care să acopere necesităţile tale (de la chirie şi facturi până la ieşiri în oraş cu prietenii) şi, mai ales, să îl respecţi cu stricteţe.

Fă diferenţa între tipurile de datorii

„Datoriile bune” sunt definite ca fiind acele datorii acceptabile sau inevitabile, pe care le facem pentru a achiziţiona o locuinţă, pentru a lansa o afacere sau pentru a investi în studii. Toate aceste datorii oferă un anumit nivel de rentabilitate pe termen lung: educație, creșterea capitalului, stabilitate. „Datoriile neperformante”, pe de altă parte, sunt reprezentate de împrumuturi pentru lucrurile de care nu ai neapărată nevoie, dar pe care ţi le doreşti. Creditele auto pot intra atât într-o categorie, cât şi în alta, în funcţie de modelul de maşină pe care îl alegi şi de necesităţile pe care automobilul ţi le acoperă. Pentru un tânăr la început de carieră, o maşină la mâna a doua, de la un brand fiabil cum este SsangYong, ar putea fi o soluţie potrivită, mai ales dacă are de făcut multe deplasări.

Fii atent la extravaganţele de lifestyle

În orice grup, fie că vorbim de colegi sau prieteni, există cel puţin o persoană cu un stil de viaţă mai extravagant: care călătoreşte foarte des, iese în fiecare seară la restaurant, poartă cele mai sofisticate branduri. Să încerci să ţii pasul cu o astfel de persoană nu este înţelept. Este mai bine să îţi limitezi distracţiile şi micile extravaganţe, astfel încât să nu fie nevoie să te împrumuţi de la părinţi până la salariul următor. În altă ordine de idei, tot la capitolul stil de viaţă, este de notat că oamenii au tendinţa de a face mici schimbări de fiecare dată când li se oferă o mărire de salariu. Aceste schimbări (un brand de cafea mai scumpă, un detergent de la un brand mai cunoscut etc.) nu vor face o mare diferenţă în viaţa ta, ci numai în portofel. Chiar dacă salariul îţi creşte, încearcă să pui diferenţa în contul de economii şi să trăieşti exact la fel.

Gândeşte-te la o asigurare privată

Tinerii se gândesc rareori la bătrâneţe şi la momentul în care vor trebui să trăiască din pensie, însă este bine să ai o atitudine proactivă şi în acest domeniu. Dacă nu vrei să te gândeşti la pilonul III de pensii, poţi lua în considerare o asigurare de viaţă, care să acopere diferite situaţii dificile, cum ar fi accidentele, pierderea locului de muncă, îmbolnăvirile etc. Dacă optezi pentru rate lunare, vei constata că nu trebuie să plăteşti sume colosale pentru o astfel de poliţă care te poate proteja în multe situaţii neplăcute.

Chiar dacă începutul carierei tale profesionale este marcat de instabilitatea generată de pandemie, ţinând seamă de sfaturile de mai sus, poţi avea o idee mai clară despre ce ar trebui să constituie priorităţile tale în termeni financiari.

Sursa foto: pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri