Sunt mulți ani de când mă definesc ca „om de echipă”, ca „dezvoltator de echipe” și „coach care antrenează echipe pentru performanță”. Cred în puterea echipelor - ca antreprenor am creat echipe - și sunt pasionată de echipele care se autoconduc și creează rezultate înalte. În ultima vreme, observ din ce în ce mai multă înțelegere a muncii în echipă dar și o preocupare pentru autonomie, libertate, muncă cu sens, împlinire prin muncă – preocupare pe care o văd la mulți profesioniști independenți sau angajați în diverse organizații. Din rolul de coach am colaborat de-a lungul timpului cu mulți lideri care căutau soluții noi, sustenabile, pentru performanța în organizație. Și am implementat împreună cadre și structuri de muncă în echipă care au sporit autonomia, puterea de decizie și responsabilitatea pentru impactul creat, performanța atinsă împreună.

Acum câțiva ani, citeam cartea lui Frederic Laloux – Organizația reinventată, și companii precum Semco, Morning Star, FAVI, Buurtzorg - studiile de caz prezentate în această carte- reprezentau pentru mine excepții, idei rebele puse în practică de lideri rebeli. În aceste exemple de companii sunt puține titluri și roluri formale, angajații sunt împuterniciți să ia decizii fără aprobări formale de la un manager și echipele se bucură de un nivel de autonomie, deși ierarhia este prezentă în variate forme.

Cred că prezentul ne pune față în față cu structurile rigide și ineficiente pe care le-am consolidat ani de-a rândul în mediul organizațional. Cred că, acum, avem nevoie să gândim cadre și structuri de muncă în echipă agile, care facilitează autonomia și puterea de decizie, rețele de profesioniști flexibile, deschise și centrate pe a învăța continuu cum să creeze rezultatele dorite cu adevărat.

În acest articol am scris câteva reflecții, observații din practica mea, distincții și idei concrete pe tema autonomiei și a echipelor performante.

Sunt un om curios și am luat ideile lui Laloux, le-am procesat și am început să le pun în practică, în realitatea mea antreprenorială. Sunt peste 4 ani de când explorez ce este posibil si ce mă învață pe mine, despre mine ca antreprenor și coach, crearea de echipe autonome, care se autoconduc, crearea de rețele de profesioniști care sunt în competiție în piață dar care cooperează pentru atingerea de obiective comune.

Câteva distincții pe tema nivelurilor de autonomie a echipelor:

O echipă care se autoadministrează („self–managed”) este o echipă care are un nivel înalt de autonomie, însă obiectivele sale sunt definite de lideri de mai sus în ierarhie iar echipa își poate crea propria strategie pentru atingerea obiectivelor. Acest tip de echipă depinde de o autoritate externă care poate avea influență și asupra procesului decizional al echipei.

O echipă care se autoconduce („self–directed”) are un nivel de autonomie mai mare decât echipa care se auto-administrează, ce poate fi legat de setarea obiectivelor, strategiilor și deciziilor pentru atingea obiectivelor. Echipa care se autoconduce poate opera într-o ierarhie, ca tip de structură organizațională și sunt în piață exemple de structuri ierarhice care au dezvoltat în intern astfel de echipe. Deși beneficiază de un nivel înalt de libertate, echipa continuă să fie influențată de regulile, politicile și strategiile corporatiste ale sistemului mai mare.

O echipă care se autoorganizează („self–organized”) este o echipă în care membrii își definesc obiectivele, strategiile și rolurile de care au nevoie. Ei au autonomie completă în decizii, interacționează între ei și cu alte echipe sau contexte organizaționale. de la egal la egal, împărtășind un set de principii și valori comune. Nu există o structură de leadership formală și nici presiune ierarhică de a atinge anumite rezultate într-o astfel de echipă.

În practică, am experimentat toate aceste niveluri de autonomie și fiecare are un potențial înalt de a crea performanță sustenabilă. însă toate ne cer un nivel înalt de maturitate emoțională și o mentalitate deschisă la învățare și dezvoltare continuă, atât la nivel individual cât și colectiv. În mod concret, cer de la noi, măestrie personală. Autonomia, măestria personală și scopul sunt cei 3 stâlpi de susținere pe care Daniel Pink, autorul cărții best-seller Drive, le identifică ca fiind cei mai buni catalizatori ai motivației – cea care conduce, implică și stimulează oamenii să dea ce au mai bun la muncă. Daniel Pink face distincția între motivația extrinsecă și cea intrinsecă:

  • motivația extrinsecă, din exteriorul nostru, atunci când suntem motivați să punem în practică un comportament/acțiune ca să câștigăm o recompensă sau să evităm o penalizare (acestea fiind trăiri tipice pentru structurile ierarhice tradiționale)
  • motivația intrinsecă, din interiorul nostru, înseamnă să punem în practică un comportament/acțiune pentru că este o alegere și recompensă personală, cu sens pentru noi

Crearea și dezvoltarea de echipe autonome, care se autoorganizează poate aduce multe beneficii unei organizații, dacă aceste echipe interacționează într-un sistem mai larg, care poate menține un echilibru sănătos între membri. Într-un context în care fiecare echipă beneficiază de autonomie înaltă, inteligența sistemului este determinată de interfețele și interrelațiile dintre aceste echipe. Prin această rețea de relații, informația este împărtășită, resursele sunt alocate eficient, inovația emerge, colaborarea cu sens este parte din proces și deciziile sunt luate rapid, în linie cu obiectivele comune. Cu cat oamenii au acces mai mult unii la alții, cu atât au mai multe posibilități.

Și cred că suntem abia la începutul acestui trend al puterii de decizie și autorității distribuite în mediul organizațional, noi și noi exemple că se poate, încep să apară în piață.

Rodica Obancea este Master Certified CoachTM, având o practică de coaching din 2007, atât în coachingul pentru conducători cât și echipe de conducere. Ca antreprenor în serie, crede în potențialul de leadership din România și a fondat Liderologia - comunitatea de lideri care cred în puterea exemplului.

Rodica Obancea te invită pe 25 februarie, la Leader Talks, un eveniment marca Liderologia. Un exercițiu provocator de gandire, interactiv, on line, în cadrul căruia găsești, împreună cu lideri experimentați opțiuni și soluții noi pentru a fi un lider care inspiră. Rezervă-ți locul la eveniment aici.

Sursa foto: Liderologia.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri