România se situează printre țările UE care înregistrează cele mai mici diferențe salariale dintre femei și bărbați. Datele publicate recent de Eurostat, pentru anul 2020 arată că țara noastră se situează pe locul al doilea raportat la diferențele dintre câștigurile salariale încasate de femei, față de cele obținute de bărbați.

România, în topul țărilor cu cele mai mici diferențe salariale din Uniunea Europeană

În general, inegalitatea dintre femei și bărbați este cel mai ușor de sesizat la nivelul salariilor. O modalitate de a măsura acest dezechilibru este diferența de remunerare neajustată între femei și bărbați, care arată diferența dintre câștigul mediu brut pe oră al bărbaților și al femeilor exprimat ca procent din câștigul mediu brut pe oră al bărbaților. Acest indicator este calculat pentru întreprinderile cu 10 sau mai mulți angajați.

În 2020, câștigurile orare brute ale femeilor au fost în medie cu 13,0% sub cele ale bărbaților din UE. În intervalul de opt ani, dintre 2012 și 2020, diferența de salarii dintre femei și bărbați din UE a fost redusă de la 16,4% la 13,0%.

La celălalt capăt al scalei, diferențele au fost cele mai mici în Luxemburg (0,7%), România (2,4%), Slovenia (3,1%) și Italia (4,2%), potrivit datelor publicate de Eurostat, Oficiul European de Statistică.

diferente salariale dintre femei si barbatiSursa foto: ec.europa.eu

Unde sunt cele mai mari diferențe salariale în țările din UE

Diferența de câștiguri salariale dintre femei și bărbați neajustată a variat între statele membre ale UE, cele mai mari diferențe fiind observate în Letonia (22,3%), Estonia (21,1%), Austria (18,9%) și Germania (18,3%).

Citește și: HR Talks | Transparentizarea salariilor, o măsură bună și pentru România?

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri