După șase luni de la invadarea Rusiei, Volodimir Zelenski a fost pe buzele tuturor pentru că s-a impus drept un lider empatic, care comunică sincer și autentica, dar care își conduce țara cu mult curaj. Doar o graniță fizică îl desparte pe oficialul ucrainean de Vladimir Putin, liderul autoritar care se află la polul opus al sferei de influență, ce își conduce oamenii în deziluzii profunde, apelând la frică și forță când e nevoie. Ce stil de conducere este mai eficient într-o lume post-pandemică, care se schimbă constant?

În timp ce Vladimir Putin are o abordare de tip macho, Volodimir Zelenski operează cu resurse limitate și tatonează mereu terenul pentru a forma noi coaliții. Aceste situații le sunt familiare și managerilor din companii care jonglează fie cu puțin personal angajat, fie cu resurse cu mai puține resurse decât ar avea în normal nevoie. Iată patru perspective adunate din tacticile lui Zelenski pe care liderii din organizații le pot adapta și utiliza pentru ei înșiși.

Citește și: Profesor Harvard, despre Zelenski: Am studiat leadership toată viața, dar nu am mai văzut așa ceva

1. Accesibilitatea

Putin întruchipează un brand de comandă și control și emană masculinitate toxică, care subliniază intelectul său superior și poziția de vârf de prădător în ierarhie. Prin prisma stilului său dictatorial, în mod clar, el este 100% la conducere, în vreme ce ceilalți sunt acolo doar pentru a răspunde la întrebări și pentru a lua notițe, scrie revista americană Forbes.

Zelenski, pe de altă parte, întruchipează profilul unui lider uman, accesibil tuturor oamenilor din jurul lui pe care îi încurajează să vină cu idei și opinii. Analiștii au observat că cea mai puternică armă a lui în război a fost telefonul. De exemplu, în timpul asediului lui Mariupol, a fost în contact zilnic cu soldații de la sol. Într-un interviu pe care l-a acordat pentru The Economist, el a explicat: „Sunt multe probleme despre care vorbim... a fost o situație în care oamenii spre exemplu au avut nevoie doar de sprijin”.

Sursa foto: president.gov.ua

2. Influența digitală

Pe lângă violența față în față, războiul din Ucraina se poartă și virtual, prin intermediul rețelelor sociale și al atacurilor cibernetice. Zelenski își activează trupele și comunitatea globală mai largă de „adepți” prin puterea imensă a imaginilor și video-urilor. Îți amintești de video-ul pe care l-a creat pe rețelele sociale la începutul războiului? Această postare a fost un „selfie” pe străzile din Kiev.

Mai în ultimul timp, a folosit aparițiile virtuale pentru a câștiga inimile oamenilor. La festivalul de muzică de la Glastonbury din iunie, el a apărut pe un ecran video uriaș, unde a spus: „Ne îndreptăm către dumneavoastră pentru sprijin. Vă cer să împărtășiți acest videoclip tuturor celor a căror libertate este atacată”.

În schimb, Putin apare rar în media și pare că „locuiește” într-un mediu analog. Zelenski, însă, este un maestru al persuasiunii digitale peer-to-peer.

Vezi și: Zelenski, discurs la gala premiilor Grammy: ”Tăcerea este moarte, spuneți adevărul”

3. Prezentarea unei povești

Călătoria lui Zelenski de la un comediant care a jucat rolul președintelui țării într-un serial și până la a deveni adevăratul Președinte al țării sale este o poveste pe care toată lumea o cunoaște. Povestea lui ciudată și improbabilă de viață este un atuu. El folosește aparițiile regulate pe scena mondială și în mass-media, cum ar fi recenta sa ședință foto pentru Time Magazine, pentru a-și consolida povestea și valorile pe care le transmite. Între timp, viața lui Vladimir Putin rămâne una învăluită în mister dacă ne raportăm la anumite aspecte din viața sa. Empatia se declanșează în oameni atunci când aceștia sunt angrenați într-o narațiune. Zelenski înțelege că, dacă liderii își pot spune propriile povești într-un mod autentic, oamenii au mai multe șanse să se conecteze cu mesajul lor.

4. Implicarea și curajul

Rusia îl vânează intens pe Volodimir Zelenski însă în ciuda acestui pericol, el călătorește în mod regulat în afara complexului său securizat pentru a întâlni soldați și civili față în față. El reamintește lumii de situația sa precară, iar pentru a face acest lucru, trece de oboseala pentru a-și susține mereu discursurile în spațiul virtual. Liderul ucrainean caută să ofere un model mai degrabă decât să comande și să dea ordine. Existența lui este în contrast puternic cu Putin, care apare în costum și cravată, fiind un dictator neclintit.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri