Concedierea presupune încetarea contractului individual de muncă ce se poate întâmpla din mai multe motive. Însă este important să știi, atât ca angajat, cât și ca angajator, că o concediere nu se poate realiza atât de simplu pe cât crezi, în special pentru a combate abuzurile care se fac împotriva salariaților. De asemenea, nu se pot face concedieri pe baza etniei, a rasei sau a orientării sexuale a unui angajat. Iată în ce condiții poate fi concediat un angajat dintr-o firmă.

Concedierea în România: În ce condiții poate fi concediat un angajat

Codul Muncii include o definiție foarte clară a concedierii și a procedurilor concrete prin care un angajator poate renunța la un angajat. Concediere înseamnă încetarea contractului individual de muncă, la inițiativa angajatorului.

Concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului. Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.

articolul 58, Codul Muncii

Concedierea presupune existența unui preaviz de cel puțin 20 de zile, adică o perioadă în care respectivul angajat își poate căuta un nou loc de muncă, timp în care și angajatorul are timp să găsească un înlocuitor.

Excepție de la concedierea cu preaviz:

Singurul moment în care o companie poate da afară un angajat fără ca acesta să stea în preaviz este perioada de probă. Dacă în acele prime trei luni (cât durează perioada de probă) angajatorul își dă seama că salariatul nu este potrivit pentru job sau nu reușește să țină pasul cu cerințele postului, compania poate renunța la angajat. Aceasta este singura situație când compania poate renunța, practic, de pe o zi pe alta.

Există trei tipuri de concedieri în România:

  1. concedierea ca urmare a unor situații imputabile angajatului
  2. concedierea din motive care nu pot fi imputabile angajatului
  3. concedierea colectivă

Citește și: Anul marilor demisii. Ce trebuie să știi dacă vrei să îți dai demisia în 2022

1. Concedierea ca urmare a unor situații imputabile angajatului

Iată care sunt principalele situații pentru care un angajat poate fi concediat, ca urmare a unor situații imputabile angajatului, mai simplu spus, din vina sa:

  • angajatul a săvârșit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă;
  • în cazul în care angajatul este arestat preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile;
  • în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică și/sau psihică a angajatului;
  • în cazul în care angajatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.

2. Concedierea din motive care nu pot fi imputabile angajatului

Concedierea pentru motive care nu țin de persoana angajatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desființarea locului de muncă ocupat de angajat. Angajații care sunt concediați pentru motive care nu țin de persoana lor pot beneficia de compensații.

3. Concediere colectivă

„Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului”, potrivit articolului 68 din Codul Muncii. Prin concedierea colectivă se pot da afară un anumit număr de angajați dintr-o companie:

  • cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
  • cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
  • cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.

Pe lângă aceste tipuri de concedieri, important de precizat este faptul că NU poate fi dat afară dintr-o firmă un angajat, pe motive ce țin de „rasă, cetățenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, opțiune politică, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală, apartenență la o categorie defavorizată”, după cum mai stipulează legea.

În concluzie, modalitățile de încetare a unui contract individual de muncă sunt încetarea de drept, ca urmare a acordului părților la data convenită sau prin demisie/concediere.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri