La fel ca și contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă (CCM) reprezintă o convenție încheiată între angajator sau organizația patronală și angajații care sunt reprezentați de sindicate. Prin intermediul acestuia se stabilesc clauze privind condițiile de muncă, fiind stipulate și alte obligații care decurg din raporturile de activitate. Un contract colectiv de muncă se negociază, dat fiind faptul că implică mai multe mai mult de o persoană. Iată ce trebuie să conțină acesta și înce măsură poate fi încheiat?

Contractul colectiv de muncă. Aspecte legislative

Principalul scop al contractului colectiv de muncă este să apere angajații de posibile conflicte interne care se pot isca între companie și un angajat, dar și să preîntâmpine accidentele de muncă. Un asemenea act promovează, totodată și existența unor relații de muncă echitabile și asigură securitatea socială a tuturor salariaților. Dacă într-o companie există un contract colectiv de muncă, drepturile stipulate în cuprinsul acestuia sunt superioare celor enumerate în contractul individual de muncă.

În România, contractele colective de muncă sunt reglementate prin Legea nr. 13/1991, Legea nr. 53/2003, actualizate și adăugite, precum și prin Legea Dialogului Social (Legea nr. 62/2011). Legal, contractul colectiv de muncă se negociază, cu excepția organizațiilor care au sub 21 de angajați, însă și în acel caz, dacă se dorește încheierea unuia va fi posibil, chiar dacă legea nu impune ca fiind necesar.

Negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi. La negocierea clauzelor şi la încheierea contractelor colective de muncă părţile sunt egale şi libere. Contractele colective de muncă, încheiate cu respectarea dispoziţiilor legale, constituie legea părţilor.

art. 229, din Codul Muncii

Cum se negociază contractul colectiv de muncă

Angajatorul nu este obligat prin lege să încheie un contract colectiv de muncă, însă este necesar ca acesta să îl negocieze, cu excepția cazurilor în care, cum menționam și anterior, organizația are mai puțin de 21 de angajați.

Însă, în eventualitatea în care și în companiile care au sub 21 de salariați se dorește realizarea unui contract colectiv de muncă, reprezentantul angajaților vor fi practic tot aceștia. Negocierea poate începe fie la inițiativa angajatorului, fie la ce a angajaților sau a sindicatului, în măsura în care aceste există. După ce se angajații sau sindicatul fac o cerere scrisă prin care se solicită existența unui contract colectiv de muncă, în decurs de 10 zile calendaristice se începe negocierea propriu-zisă.

Ce sancțiuni se pot aplica pentru nerespectarea prevederilor legale ale contractului colectiv de muncă

La nivel de sancțiuni, important de precizat este că dacă angajatorul refuză negocierea, legea prevede sancțiuni cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, conform articolelor 19 și 23 din Legea nr. 108/1999, republicata și actualizata referitoare la Inspecția muncii. Totodată, „nedepunerea spre publicare de către părțile semnatare a contractului colectiv de muncă la nivel de grup de unități sau sector de activitate, cu amendă de 3.000 lei. Responsabilitatea revine solidar părților”, se mai arată în Legea nr. 62 din 10 mai 2011, republicată.

Ce trebuie să conțină dosarul negocierii

Dosarul cu punctele pentru care se face negocierea trebuie săs fie depus la Institutul Teritorial de Munca (ITM) și trebuie să conțină următoarele puncte:

  • Contractul colectiv de muncă, cu un exemplar semnat de angajator și unul semnat de angajați sau de sindicat. La acestea mai trebuie să fie prezent și un exemplar în plus pentru ITM
  • Dovada convocării părților la negociere;
  • Împuternicirile scrise ale angajatorului și angajaților fată de reprezentanții lor;
  • Proces-verbal de alegere a reprezentanților angajaților
  • Regulamentul de Ordine Internă (Opțional)
  • Părțile contractante
  • Dispoziții generale
  • Modul în care poate înceta contractul colectiv de muncă. Ce modificări i se pot aduce și cum poate fi suspendat
  • Timpul de muncă și timpul de repaus
  • Munca în timpul nopții
  • Concedii și zile libere + zile libere de la stat
  • Concediu fără plată
  • Învoiri
  • Salarii de bază, sporuri, premii și alte drepturi bănești
  • Modul de perfecționare profesională a angajaților
  • Îndatoririle angajaților
  • Condițiile de muncă, protecția muncii și protecția socială
  • Dispoziții finale

Cât este valabil un contract colectiv de muncă și cum poate înceta

Un contract colectiv de muncă se încheie pe o durată cuprinsă între un an și doi ani și pot fi prelungite o singură dată, pentru cel mult 12 luni. Contractul colectiv de muncă intră în vigoare de la momentul înregistrării la autoritatea competentă sau, după caz, de la o dată ulterioară, în funcție de cum au convenit părțile implicate.

Orice contract colectiv de muncă poate să înceteze atunci când se ajunge la finalizarea termenului încheiat sau atunci când se termină lucrările pentru care a fost încheiat, cum se mai întâmplă, spre exemplu în domeniul construcțiilor.

Contract colectiv de muncă – model

Poți vizualiza AICI un contract colectiv de muncă încheiat între „Federația Solidaritatea Sanitară” din România (care are mai multe sindicate afiliate) și Spitalul Universitar de Urgență București. Acesta este încheiat pentru periaoda 2022-2024, adică pentru doi ani, exact așa cum prevede legea.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri