Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România (FSSR) va participa la negocierile cu reprezentanţii Guvernului, anunţate a se desfăşura luni, la ora 15,00, la Palatul Victoria, şi consideră că punctul minim de pornire în aceste discuţii îl reprezintă "o creştere per total a anvelopei salariale în domeniul sanitar de 20% pentru 2024", relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al FSRR, transmis AGERPRES, la aceste negocieri reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" vor susţine toate revendicările comunicate deja public.

"Ţinând cont că aceste revendicări au fost stabilite în comun de federaţiile sindicale reprezentative din sănătate, sperăm ca ele să beneficieze de susţinerea tuturor participanţilor la negocieri. Federaţia "Solidaritatea Sanitară" consideră că punctul minim de pornire pentru Guvern în aceste negocieri îl reprezintă oferta sa iniţială, aşa cum a fost aceasta prezentată de purtătorul de cuvânt al Guvernului: "o creştere per total a anvelopei salariale în domeniul sanitar de 20% pentru 2024", adică creşterea cu 20% a cheltuielii salariale totale, ce reprezintă o creştere cu 20% a veniturilor salariale totale", se arată în comunicat.

În paralel, precizează sindicaliştii, continuă seria acţiunilor de avertizare, prealabile grevei generale, cu pregătirea acţiunilor de protest ce vor fi desfăşurate în data de 8 februarie, prin pichetarea Ministerului Sănătăţii.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" reaminteşte că a înregistrat încă din data de 1 februarie la Ministerul Sănătăţii sesizarea privind premisele declanşării unui conflict colectiv de muncă.

"Aşa cum se poate observa din conţinutul sesizării, alături de drepturile salariale, revendicările aferente anexelor la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate, se concentrează atât pe creşterea calităţii vieţii profesionale a angajaţilor din sănătate, cât şi pe creşterea calităţii serviciilor medicale", precizează sursa citată.

Sindicaliştii de la FSSR punctează că oferta iniţială a Guvernului a fost formulată în două modalităţi, ambele fiind referiri la cheltuiala salarială totală: "ca o creştere a anvelopei salariale cu 20% pentru anul 2024 - briefing-ul de presă din data de 25 ianuarie; ca o creştere (suplimentară) a fondului de salarii cu 15% pentru sectorul sanitar - în comunicatul Guvernului din aceeaşi dată".

Potrivit sindicaliştilor, în sistemul public de sănătate cheltuiala salarială totală (anvelopa salarială/ fondul de salarii) include: salariile de bază, care reprezintă circa 65% din anvelopa salarială/fondul de salarii; alte cheltuieli cu salariile, cum ar fi sporurile, alte drepturi salariale, contribuţia asiguratorie pentru muncă, acestea reprezentând circa 35% din anvelopa salarială/fondul de salarii.

"Începând cu 1 ianuarie 2024 angajaţilor din sănătate le-a fost acordată o creştere a salariilor de bază cu 5%, ce reprezintă o creştere a veniturilor salariale cu circa 3,4%. Creşterea fondului de salarii/anvelopei salariale a fost, în consecinţă, tot de 3,4%", se mai arată în comunicatul citat.

Sursa foto: Facebook/ Federația “Solidaritatea Sanitară” din România

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri