Federația Generală a Sindicatelor „Familia” anunță că va organiza un protest față de intenția Guvernului României de a elimina facilitățile fiscale acordate sectorului de construcții. Protestul va avea loc pe 26 iulie, în Piața Victoriei din București, între orele 09:00 și 13:00, o manifestație care a fost, de altfel anunțată și de Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), care a atras atenția că renunțarea la aceste stimulente va accentua migrația forței de muncă și munca la negru.

Redăm mai jos poziția integrală primită de la Federația Generală a Sindicatelor „Familia”:

„Graba cu care Guvernul României intenționează să-și încalce angajamentele luate prin PNRR este greu de înțeles. Conform PNRR, Componenta 8 – Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii, Guvernul României s-a angajat în fața UE că va modifica Codul Fiscal „în vederea reducerii graduale a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor. Reducerea treptată a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor va începe în 2025 și se va finaliza până la sfârșitul anului 2028” (subl. n.).

Așadar, de ce Guvernul României vrea să introducă dintr-o dată, de la 1 septembrie 2023, o măsură programată pentru a fi adoptată gradual în perioada 2025 – 2028? Acest lucru afectează credibilitatea statului român și introduce o mare doză de instabilitate și lipsă de predictibilitate în mediul economic, afectând atât lucrătorii, cât și firmele din sector. În consecință, considerăm că este mai mult decât justificat protestul lucrătorilor din construcții și industria materialelor de construcții, ale căror venituri vor fi grav afectate, dacă o astfel de măsură intempestivă va fi luată de către guvernanți.

`Dragii mei colegi, Guvernul României nu renunță la eliminarea facilităților fiscale pentru constructori si pentru lucrătorii din industria materialelor din construcții. Fac un apel către toate sindicatele afiliate, către toți lucrătorii din cele două sectoare de activitate care vor fi afectați drastic de aceste măsuri să fie prezenți la protestul din 26 iulie de la București. Avem autorizație obținută conform legii. Este momentul să luptăm pentru drepturile noastre. Vrem să muncim în România, nu să fim alungați din țară, în căutarea unor salarii mai bune în străinătate`, spune Gheorghe Bălăceanu, Președintele FGS Familia”.

Reamintim că angajații din construcții beneficiază de facilitățile fiscale până în 2028 (conform reglementărilor din PNRR), ce constau în scutirea de impozit pe venit, de la plata contribuției sociale de sănătate și reducerea contribuțiilor la pensii. La acestea s-a adăugat și un salariu minim brut este de 4.000 lei pe lună. Introducerea acestor fiscale în construcții a avut un impact considerabil în piața muncii și asta pentru că a dus la o stabilizare în ceea ce privește recrutările, mai mare comparativ cu perioada anterioară implementării legii. Măsura a fost introdusă de Guvernul PSD, în 2018, prin Ordonanța 114/2018.

Guvernul României discută despre eliminarea facilităților fiscale din sectoarele IT, construcții și agricultură și s-a vorbit despre un calendar care ar include datele 1 septembrie 2023 și 1 ianuarie 2024, în care sunt prevăzute renunțări la aceste scutiri.

Sursa foto: Facebook / Federația Generală a Sindicatelor FAMILIA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri