După Marea Demisie începută în 2021 și quiet Quitting, fenomenul care a luat amploare în 2022, în acest final de an se întrevede un nou trend în rândul angajaților din întreaga lume. După concedierile masive începute în industria tech, cum au fost, de pildă, cele de la Twitter și Meta (compania mamă a Facebook) care au adus semne majore de îngrijorare în toată lumea, angajații au început să devină tot mai prevăzători și mai calculați, din teama de a nu-și pierde joburile.

Career cushioning sau amortizarea carierei - ce este și cum se traduce acest fenomen pentru angajați?

Este cea mai recentă tendință la locul de muncă care a luat amploare recent și se numește amortizarea carierei („career cushioning” fiind denumirea originală”). La fel ca și quite quitting (demisia silențioasă), această amortizare a carierei nu reprezintă un concept nou, deși specialiștii încep să discute despre el într-un mod nou, cu o altă abordare, scrie Forbes.com.

Concret, acest fenomen arată îngrijorarea angajaților cu privire la siguranța locului de muncă, redată valul recent de disponibilizări început de marii giganți ai industriei tech de la nivel global. Angajații încep în paralel să analizeze piața, să vadă ce joburi s-ar potrivi cu experiența și abilitățile lor pentru ca în eventualitatea unei concediere pe nepusă masă ei să fie pregătiți, să aibă o cădere cumva mai blândă și să fie mai liniștiți că au un plan B. Este, practic, un nou mod de a face față incertitudinilor legate de evoluția galopantă a prețurilor care ar putea aduce o nouă recesiune la nivel global.

Potrivit Workforce Confidence Index, un sondaj realizat de LinkedIn, 85% dintre lucrătorii americani sunt îngrijorați de inflație, dar doar 44% se simt pregătiți pentru o recesiune economică.

Amortizarea carierei este un termen derivat din lumea întâlnirilor, în care oamenii caută sau chiar au relații și cu alte persoane, deși au deja un partener stabil. Practic se referă la relațiile deschise, adică la menținerea opțiunilor pe masă și pentru alte persoane, în așa fel încât dacă relația cu partenerul stabil se va destrăma, aceștia să nu rămână singuri.

La nivel profesional, tendința nu este una surprinzătoare, având în vedere că un număr tot mai mare de companii concediază angajați în timp ce se pregătesc pentru o potențială recesiune cauzată de inflația ridicată și creșterea ratelor dobânzilor.

De ce recurg angajații la career cushioning sau amortizarea carierei

Este firesc și normal ca oamenii să aibă un plan de rezervă în eventualitatea în care știu că și-ar putea pierde locurile de muncă, mai ales în acest climat economic tulbure. Angajații nu ar trebui să se simtă vinovați pentru că își caută în paralel un nou job, spune un specialist pentru Bloomberg.

„Mulți oameni consideră că a căuta un alt loc de muncă în timp ce sunt deja angajați înseamnă a înșela o companie, ceea ce mi se pare nebunesc”, a spus strategul de carieră Abbie Martin.

Acestea fiind spuse, amortizarea carierei este în mare parte simplă în căutarea unui loc de muncă, iar activitățile precum crearea de rețele și scanarea pieței sunt cel mai bine făcute în afara orelor de program.

Similar cu quiet quitting (demisia silențioasă), amortizarea carierei este un fel de pivot psihologic: tu înainte de job. De asemenea, nu este niciodată o strategie proastă de carieră să ai câteva planuri de rezervă în buzunar, chiar dacă nu lucrezi pentru Elon, sunt de părere specialiștii din piața muncii.

„Ești în continuare dedicat jobului tău actual, dar te gândești la ceea ce este important pentru tine, unde se află pasiunile tale și unde te-ar putea duce rețeaua ta de contacte și experiențele tale”, spune Diane Gilley, partener la firma de recrutare Odgers Berndtson.

Abbie Martin are o părere similară: „Trebuie să faci ceva în fiecare zi care să te conducă spre locul în care vrei să ajungi. Îți hranești visul, iar visul se extinde”.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri