Numărul locurilor de muncă vacante a fost 47.100 în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 5.200 faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata locurilor de muncă vacante estimată pentru trimestrul I 2023 a fost 0,93%, în creştere cu 0,10 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2022, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 200, iar rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,02 puncte procentuale.

În trimestrul I 2023, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (1,91%), intermedieri financiare şi asigurări (1,88%), distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,67%), respectiv activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,61%). În industria prelucrătoare s-a concentrat circa 23% din numărul total al locurilor de muncă vacante (11.000 locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 1,01%.

Sectorul bugetar a însumat sub o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5.200 locuri vacante s-au regăsit în administraţia publică, 4.700 locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, iar 1.200 locuri vacante în învăţământ.

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în alte activităţi de servicii (0,25%), respectiv în învăţământ (0,33%). Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în alte activităţi de servicii (100 locuri vacante), respectiv în industria extractivă şi tranzacţii imobiliare (200 locuri vacante pentru fiecare în parte).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante au fost tot în tranzacţii imobiliare (+0,69 puncte procentuale), urmate de intermedieri financiare şi asigurări (+0,52 puncte procentuale).

Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cea mai relevantă creştere în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+1.100 locuri vacante).

La polul opus, atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante, cele mai mari scăderi ale celor doi indicatori s-au observat în informaţii şi comunicaţii (-0,64 puncte procentuale, respectiv -1.200 locuri vacante), respectiv transport şi depozitare (-0,37 puncte procentuale, respectiv -1.000 locuri vacante).

În trimestrul I 2023, cele mai mari valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (1,16%), funcţionari administrativi - grupa majoră 4 (1,11%), respectiv ocupaţii elementare - grupa majoră 9 (1,05%).

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri