Creșterile de taxe aduse de noile schimbări legislative și deficitul de candidați de pe piața muncii sunt principalele provocări cu care se confruntă managerii și antreprenorii din România, arată rezultatele sondajului „Indicele de investiții al ASEBUSS”.

Mai exact, rezultatele sondajului arată că un procent de 69% dintre managerii și antreprenorii români susțin că schimbările legislative care au adus creșteri de taxe sunt principalele provocări de pe agendele lor în prezent, iar 54% dintre aceștia se confruntă cu un deficit acut de candidați.

Sursa: Sondajul ”Indicele de investiții al ASEBUSS”

”Lipsa de predictibilitate în special în ceea ce privește regimul fiscal și creșterile de taxe creează o stare de neliniște constantă în mediul de business actual. Managerii și antreprenorii români sunt nevoiți să taie din investiții ca să acopere creșterile de taxe, pentru că și-au dat seama că nu pot renunța la o parte din personal sau să reducă din beneficiile angajaților, după ce în ultimii ani s-au chinuit foarte mult să recruteze și să rețină angajații în companie”, a declarat prof. Ovidiu Dîmbean-Creța, rectorul ASEBUSS - Romania-American Business School.

Doi din zece lideri români consideră că volatilitatea pieței, scăderea puterii de cumpărare și concurența acerbă sunt alte aspecte care le generează provocări în business, în timp ce 6% dintre respondenți au menționat alte motive, precum finanțarea, întârzierea plăților sau insolvențele clienților sau ale furnizorilor.

Ce măsuri ar trebui să ia autoritățile

Legat de măsurile pe care autoritățile ar trebui să le adopte pentru a încuraja noile investiții sau pentru a reduce din obstacolele cu care se confruntă managerii și antreprenorii atunci când vor să investească, răspunsurile managerilor și antreprenorilor români au variat de la reducerea taxării pe muncă la reducerea numărului de angajați de la stat, stabilitatea fiscală și reducerea birocrației.

”Sunt trei măsuri care ar putea fi luate în această direcție: 1. coerență în adoptarea măsurilor legislative (unele OG/HG intră în contradicție cu legile; în mod normal (conform Constituției) prevederile legale au întâietate în aplicare, însă în realitate nu se întâmplă așa); 2. încurajarea investițiilor printr-o modalitate de impozitare diferențiată (vezi sistemul din Marea Britanie); 3. Eliminarea taxelor salariale (în primul an de muncă pentru angajații noi - tinerii absolvenți- care nu au mai lucrat niciodată; în primul an, majoritatea angajatilor nu sunt productivi, sunt în etapa în care își dezvoltă abilități și competente, iar cei mai mulți dintre ei nu știu ce își doresc”, a menționat o absolventă ASEBUSS devenită manager care a răspuns la chestionar.

În ceea ce privește strategiile adoptate de companii pentru a se menține competitive în contextul dezvoltării tehnologiei, un procent de 59% dintre respondenți au menționat că se ocupă, în cadrul organizației, de dezvoltarea produselor sau a serviciilor inovatoare, iar 49% au declarat că fac o actualizare constantă a infrastructurii IT.

Sursa: Sondajul ”Indicele de investiții al ASEBUSS”

Pentru anul 2024, investițiile semnificative din domeniul tehnologiei se vor duce cu precădere către domeniile securitate cibernetică (43% dintre respondenți menționând acest domeniu ca prioritar) și inteligență artificială (41% dintre respondenți).

”Investiția în noile tehnologii și protejarea businessului de eventualele atacuri cibernetice nu mai sunt o alegere, ci o necesitate strategică pentru liderii din companii. Cea mai căutată abilitate a viitorului va fi, în opinia mea, capacitatea de ști să lucrezi cu inteligența artificială în așa fel încât să obții rezultate mai bune decât dacă ai lucra fără «robot» sau dacă ai lăsa «robotul» să muncească singur”, a adăugat prof. Ovidiu Dîmbean-Creța, rectorul ASEBUSS.

Sursa: Sondajul ”Indicele de investiții al ASEBUSS”

Sondajul a fost realizat în perioada 11 – 27 decembrie 2023 pe un eșantion de aproximativ 90 de manageri și antreprenori care au absolvit sau care studiază în prezent cursurile unui program de MBA oferit de școala de afaceri ASEBUSS. Cei mai mulți dintre respondenți (49%) lucrează într-o companie antreprenorială românească, în timp ce 36% ocupă roluri de conducere în multinaționale.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri