In topul preferintelor angajatorilor se numara specialisti cu experienta in creditare, refinantare, restructurare si management.

Desfiintarea a peste 30.000 de job-uri in decursul lunii mai si disparitia a peste 600.000 de locuri de munca in domeniul financiar din decembrie anul trecut, conform statisticilor Departamentului de Munca (Labor Department), a condus la nevoia de a cauta talente si persoane cu experienta pe o piata suprapopulata a fortei de munca.

“Angajatorii incep sa-si deschida portile si sa aduca in discutie posibilitatea unor noi angajari. Toate semnele revenirii din recesiune, prezente si in anii 2000 si 1991, sunt prezente si in actuala traiectorie a crizei”, a spus Richard Lipstein, directorul unei companii de head-hunting, citat de WSJ. Compania sa a castigat o licitatie pentru cautarea unui candidat pe un post managerial ramas in stand-by ( n.r. neocupat) timp de cateva luni.

Lipstein argumenteaza ca ritmul lent de angajare din aceasta perioada se datoreaza precautiei marilor corporatii de a se avanta sa-si dezvolte liniile de business si sa cheltuiasca bugete de personal, cand mediul economic nu este inca stabil.

Cu toate acestea, Adam Zoia, fondatorul unei firme de servicii de HR newyorkeza, crede ca nivelul de recrutare din urmatoarea perioada va fi cu mult sub numarul angajarilor efectuate inainte de recesiune.

Marile corporatii din domeniul financiar-bancar, cum ar fi Wells Fargo sau J.P. Morgan Chase, au aruncat pe piata fortei de munca anunturi pentru ocuparea posturilor vacante – bancheri, manageri de credit, consultanti si analisti financiari. Cele mai multe angajari se anunta pentru ariile in care cresc valoarea si numarul investitiilor, declara Zoia pentru WSJ. “Se angajeaza pentru un business care deja functioneaza pe piata, si nu pentru perspectivele de business, pentru afaceri care inca nu au prins contur”, subliniaza el.

O alta nisa in continua crestere este cea a creditarii, potrivit lui Pete Dragon, director al Stanton Chase International, care isi sustine afirmatia oferind exemplul bancilor care isi rezolva problemele legate de acordarea creditelor.

In timp ce Bank of America are in plan reducerea a 35.000 de posturi pana in 2011, un efect direct al preluarii Merrill LynchWhile, posibilitatea de refinantare a creditului ipotecar va crea alte cateva mii de locuri de munca, a spus purtatorul de cuvant al bancii.