Managerii companiilor se asteapta pentru perioada decembrie 2011 - februarie 2012 la stabilitate in comertul cu amanuntul, scadere moderata in industria prelucratoare si servicii si scadere in constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice.

Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -9%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucratoare (-9% la intreprinderile mijlocii, cu 50-249 de salariati). Pentru preturile produselor industriale prognoza indica o crestere moderata (sold conjunctural +9%), informeaza Mediafax.

In constructii se va inregistra in urmatoarele trei luni o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -39%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -33%). Managerii estimeaza scaderea stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -37%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural 2%).

In sectorul de comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural +1%), a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +3%) si a numarului de salariati (sold conjunctural +4%). Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a volumului comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural +8%). Managerii estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri (sold conjunctural +16%).

Conform estimarilor din luna decembrie 2011, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o scadere moderata (sold conjunctural -6%). In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +9%).

Soldul conjunctural a fost obtinut ca diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri