"Apar din ce in ce mai multe cazuri de licitatii trucate, astfel ca incet, incet riscam sa nu mai facem fata tuturor acestor investigatii, fiind limitati ca numar de angajati. Suntem sesizati din toate partile, de catre ANRMAP, de DIICOT, dar ne si autosesizam in anumite cazuri. Vom finaliza in primul semestru, pana in vacanta de vara, doua cazuri de licitatii trucate", a afirmat Mircea la o conferinta pe tema practicilor anticoncurentiale.

El a adaugat ca una dintre licitatii este in domeniul militar, respectiv al achizitiei de optica militara, caz sesizat de Ministerul Apararii Nationale, iar cealalta vizeaza domeniul constructiei de conducte de gaze pentru Transgaz, la care DIICOT a sesizat anumite nereguli.

Mircea spune ca pana in toamna autoritatea de concurenta va finaliza si investigatia privind presupuse intelegeri de pret intre marii retaileri si distribuitorii si producatorii de produse agroalimenatare. Consiliul Concurentei a declansat in 2009 patru investigatii pe piata comercializarii produselor alimentare, care vizeaza firmele membre ale grupurilor Metro, Rewe, Mega Image si CDE Interex.

Consiliul Concurentei a finalizat, recent, un caz de investigatie pe piata telecom, care a vizat companiile Orange, Vodafone si Cosmote si contractele acestora cu distribuitorii de telefonie mobila.

"Este al doilea caz incheiat cu angajamente, dupa cel cu drepturile de televizare a Ligii I. In aceasta situatie, companiile investigate vor modifica, in urma deciziei Consiliului Concurentei, contractele vizate. Decizia Consiliului in acest caz va schimba piata distributiei de telefonie mobila", a adaugat Mircea.

Citeste si:

El a aratat ca nu in acest caz nu au fost investigate intelegeri la pret, ceea ce a permis o astfel de solutionare.

In ceea ce priveste intelegerile la pret, oficialul Consiliului Concurentei a precizat ca exista o multitudine de acorduri pe verticala intre companii care vizeaza acest aspect.

"Sunt atat de multe acorduri pe verticala de nu putem sa investigam. Acestea vizeaza fixari de preturi de vanzare si sunt foarte usor de descoperit. Am inceput sa investigam sectoarele predispuse la astfel de intelegeri, cele care sunt orientate spre distributia de masa. Am gasit un numar enorm de cazuri pentru o economie sanatoasa", a mai spus Mircea.