Multe companii din Romania nu sunt la curent cu modul in care Consiliul Concurentei isi desfasoara activitatea, este de parere Cosmin Belacurencu, membru in plenul autoritatii, care a oferit in cadrul conferintei "Esti pregatit de inspectie? Ce trebuie sa stii in caz ca te viziteaza" autoritatile?", organizata de wall-street.ro, mai multe detalii despre modul in care institutia pe care o reprezinta isi desfasoara activitatea si despre obligatiile pe care antreprenorii le au.

In opinia reprezentantului Consiliului Concurentei, companiile din Romania se impart in doua categorii: cele mari care sunt la curent cu tot ceea ce implica o investigatie a autoritatii respective si IMM-urile, care de multe ori nu cunosc detalii esentiale referitoare la modul in care Consiliul Concurentei isi desfasoara activitatea.

"Multinationalele au cunostinte, in ceea ce priveste concurenta, transferate de la companiile <<mama>> care cunosc foarte bine modul in care ne desfasuram activitatea. Acestea sunt asistate de cele mai mari case de avocatura si stiu cum sa reactioneze cand se confrunta cu o inspectie inopinata organizata de noi. De cealalta parte sunt companiile mici si mijlocii, in special cele cu capital romanesc, care nu au multe conostinte legate de activitatea noastra. Ele se confrunta in special cu investigatii desfasurate de alte institutii ale statului roman, carora le repartizeaza un anumit birou unde le ofera documentele solicitate. Insa, cand Consiliul Concurentei organizeaza o inspectie inopinata, noi avem dreptul de a inspecta toate spatiile, calculatoarele sau autovehiculele companiei respective", precizeaza Cosmin Belacurencu.

Reprezentantul Consiliului Concurentei precizeaza ca la nivelul autoritatii se demareaza de mai multi ani un proiect denumit "Caravana Concurentei" prin care isi propun sa ajunga anual in cel putin 5 judete unde sa se intalneasca cu reprezentantii mediului de afaceri.

"Cu regret spun ca participarea in multe judete este destul de scazuta, iar multe companii care ajung sa fie audiate de catre noi marturisesc ca nu au stiut ca fixarea preturilor sau impartirea pietelor reprezinta incalcari grave ale concurentei", adauga Belacurencu.

Investigatiile inopinate ale Consiliului Concurentei: cum se pregatesc si ce trebuie sa faca reprezentantul companiei

Investigatiile inopinate reprezinta mijlocul prin care Consiliul Concurentei poate obtine cele mai importante dovezi care stau la baza incalcarii unei legi a concurentei de catre o companie.

"Niciodata o echipa a Consiliului Concurentei nu poate veni la o companie fara ca in prealabil sa fi obtinut acordul plenului si o autorizare judiciara din partea Instantei. Echipa de inspectori care ia legatura cu reprezentantul legal al companiei ii inmaneaza acestuia copii certificate ale ordinului de declansare a investigatiei, ale ordinului de inspectie si o copie a autorizarii judiciare. Reprezentantului companiei i se solicita sa semneze ca a primit aceste documente, dupa care inspectia poate incepe", precizeaza Belacurencu.

In ceea ce priveste autorizarea judiciara, Georgiana Badescu, Partner Schoenherr si Asociatii SCA, a explicat in cadrul aceleasi conferinte, ca in Romania acesta procedura reprezinta un filtru prin care instanta verifica in mod detaliat care sunt indicile care stau la baza unei inspectii ce urmeaza sa fie derulata de catre autoritate. Conform precizarilor facute de aceasta, avem tari vecine in care acest filtru nu exista si autoritatea de concurenta poate derula inspectii fara aceasta autorizare.

Cum stabileste Consiliul Concurentei ca o companie trebuie investigata?

Investigatiile pot fi declansate din oficiu sau in urma primirii unei plangeri. O echipa de inspectori relateaza o nota in care sunt analizate toate indicile care ar putea sta la baza unei posibile incalcari a legii, iar cu aceasta nota se prezinta in fata plenului Consiliului Concurentei care analizeaza indicile care pot sta la baza deciziei de a declansa investigatia sau nu.

"Plangerile pot proveni din mai multe surse, de la autoritati sau de la alte companii din piata. De asemenea, am intalnit o situatie in care Consiliul Concurentei s-a sesizat in urma unei postari de pe Facebook. Sursele principale de ingrijorare ale Consiliului Concurentei sunt legate de zona de preturi, fixare de preturi de revanzare, zona de impartire de piete sau de clienti sau zona de trucare de licitatii" precizeaza Georgiana Badescu.

In momentul in care plenul Consiliului Concurentei decide ca poate incepe investigatia, o echipa se deplaseaza la sediul companiei si ii inmaneaza reprezentantului legal al acesteia documentatia descrisa mai sus.

"Avem acces la orice spatiu, sertar al companiei respective si putem face copii ale oricarui document in format fizic sau electronic care are legatura cu obiectul investigatiei. Se pot copia si hardurile calculatoarelor urmand ca ulterior acestea sa fie inspectate in prezenta partilor la sediul Consiliului Concurentei. Se intocmeste un proces verbal in care sunt trecute toate documente ridicate, iar partile au dreptul sa faca unele observatii la modul in care s-a desfasurat inspectia", explica reprezentantul Consiliului Concurentei.

Acesta mai adauga faptul ca o inspectie nu se poate desfasura dupa ora 18:00 decat cu acordul reprezentantului legal al companiei, in cazul in care nu se poate obtine acest acord, spatiile neinspectate sunt sigilate urmand a se continua inspectia in ziua urmatoare.

Cat dureaza o investigatie derulata de Consiliul Concurentei

Reprezentantul autoritatii precizeaza ca durata medie a unei investigatii este in jur de 2 ani, la fel ca in alte state membre ale Uniunii Europene, fiind facute progrese in acest sens tinand cont ca in urma cu cativa ani aceasta perioada era mult mai mare.

"Durata unei investigatii depide de mai multi factori, cel mai important fiind reprezentat de numarul de parti implicate. Una este sa ai o investigatie cu o parte implicata, in general cele de abuz de pozitie dominanta se afla in aceasta categorie, si alta e sa fie un cartel, chiar in acest moment avem in lucru un caz cu 90 de companii implicate. Avem investigatii in care sunt ridicate intre 500 si 1.000 de documente, dar pot fi situatii in care trebuie preluate 20.000 de documente, lucru care necesita foarte mult timp", explica Belacurencu.

Dupa ce este realizat raportul investigatiei, Consiliul Concurentei il trimite partilor implicate, iar acestea au cel putin 30 de zile dreptul de a consemna observatii cu privire la acesta. Dupa aceea, urmeaza organizarea audierilor si in 120 de zile va fi data decizia Consiliului Concurentei.

"Se vehicula ca durata unei investigatii a Consiliului Concurentei sa fie de 6 luni. Evident, ca practicieni in Dreptul concurentei de multi ani de zile, ni se pare nerealist. Ne-am uitat si la jurisdictiile vecine si durata medie a unei investigatii este in 3 si 5 ani, pentru ca implica o munca foarte complexa", completeaza Georgiana Badescu.



Reprezentanta Scheonher a mai adaugat ca sustine prelungirea investigatiilor in sensul acordarii unui termen mai indelungat partilor investigate pentru a-si pregati apararea, la nivelul Comisiei Europene fiind oferite minim 2 luni, in timp ce in Romania aceasta perioada este de minim 30 de zile. De asemenea, aceasta a mentionat faptul ca in cazul controalelor desfasurate de Consiliul Concurentei nu se impun masuri provizorii, ca in cazul celor realizate de alte autoritati fiscale.

"Pe parcursul derularii investigatiei, nu exista niste masuri interimare impuse de Consiliul Concurentei care sa restrictioneze activitatea societatii, insa noi intotdeauana recomandam companiilor sa isi revizuiasca anumite comportamente sau practici comerciale care au dus la declansarea investigatiei sau care pot duce la alte surse de ingrijorare. Astfel, pot exista niste modificari ale strategiei sau politicii comerciale in randul companiei care pot duce la scurtarea unei potentiale incalcari, in cazul in care vorbim chiar de practica investigata, eliminarea altor surse de ingrijoare si diminuarea unui cuantum potential al amenzii", precizeaza Georgiana Badescu.

sursa foto: Udrescu Ovidiu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri