"Chiftelutele testate pozitiv cu urme de carne de cal din Republica Cehia nu au ajuns niciodata la vanzare in vreun restaurant IKEA (nici in Romania). Produsele au fost temeinic verificate de catre colegii din Suedia responsabili pentru produsele din magazinele IKEA impreuna cu furnizorul nostru global. Totusi, noi am decis scoaterea temporara a chiftelutelor de la vanzarea din magazinul din Baneasa pentru verificarea suplimentara", a declarat Cornel Oprisan, retail manager IKEA Romania, relateaza Mediafax.

Astfel, IKEA a dispus verificarea suplimentara a chiftelutelor vandute la restaurantul din cadrul magazinului din Bucuresti.

"Am decis verificarea suplimentara a chiftelutelor in Romania", a mai spus reprezentantul IKEA.

IKEA a retras chiftelutele de la vanzare din mai multe tari, dupa ce autoritatile din Cehia au descoperit urme de carne de cal intr-un lot de produse.

Tarile vizate sunt Cehia, Slovacia, Ungaria, Franta, Suedia, Marea Britanie, Portugalia, Italia, Olanda, Belgia, Spania, Grecia, Cipru si Irlanda.
"IKEA trateaza cu seriozitate rezultatele prezentate de autoritatile din Cehia, care indica urme de carne de cal. Amestecul de chiftelute vizat a fost retras din restaurantul Swedish Food Market regasit in magazinele IKEA", se arata intr-un comunicat transmis luni de grupul suedez.

Compania precizeaza ca a inceput cu doua saptamani in urma analiza ADN a tuturor produselor din carne pe care le comercializeaza, iar 12 mostre extrase din loturi diferite de marfa au inregistrat rezultate negative pentru carnea de cal.

"Pentru a valida rezultatele, am inceput noi testari pentru acelasi lot de productie in care autoritatile din Cehia au gasit urme de carne de cal", a adaugat IKEA.

Potrivit datelor publicate anterior, IKEA a vandut 4,237 milioane de chiftelute la restaurantul din Bucuresti in perioada septembrie 2011 - august 2012.

Gigantul in mobilier Ikea, care vinde si specialitati culinare, a anuntat luni ca retrage de la vanzare in 14 tari europene chiftelele din carne congelate care ar contine carne de cal, potrivit unui test realizat in Cehia, relateaza AFP.

"Tratam acest caz foarte serios si retragem de la vanzare pachete de un kilogram de chiftele din carne congelate din Slovacia, Cehia, Ungaria, Franta, Marea Britanie, Portugalia, Italia, Olanda, Belgia, Spania, Cipru, Grecia si Irlanda", precum si din Suedia, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al grupului, Ylva Magnusson.