Anul trecut, vanzarile Gedeon Richter Romania au crescut cu 1,4%, de la 129,6 milioane de euro in 2011 la 131,4 milioane de euro, evolutia pozitiva pe piata romaneasca fiind sustinuta de operatiunile de distributie si retail.

Activitatile de distributie si retail din Romania genereaza 70% din veniturile grupului pe acest segment, respectiv 112,2 milioane de euro (circa 500 de milioane de lei). Rezultatul inregistrat anul trecut de divizia romaneasca de retail si distributie a fost cu 2,2% mai mare in euro si cu 7,3% mai mare in lei, fata de 2011, scrie Mediafax.

Operatiunile de productie de medicamente au consemnat vanzari in urcare cu 0,6% anul trecut, la 31,3 milioane de euro. In lei, cresterea a fost de 5,8%, la 139,4 milioane de lei. Pe segmentul produselor pentru sanatatea femeilor, compania a inregistrat o scadere a vanzarilor de 2,7%, la 7,3 milioane de euro.

Pentru anul trecut, Gedeon Richter a contabilizat o suma de 14,3 milioane de lei (3,2 milioane euro) reprezentand taxa de claw-back achitata autoritatilor din Romania.

Gedeon Richter detine in Romania o fabrica de medicamente in Targu-Mures - Gedeon Richter Romania, o retea de peste 120 de farmacii - Gedeon Richter Farmacia si distribuitorul Pharmafarm.

Potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania, Gedeon Richter ocupa la sfarsitul anului trecut locul 20 pe piata farmaceutica din Romania cu o cota de 1,4%.

Grupul ungar a inregistrat anul trecut vanzari totale in crestere cu 2,8%, la 1,13 miliarde de euro, in timp ce profitul net a stagnat la 176 milioane de euro.

In perioada urmatoare, Gedeon Richter va deschide o fabrica de medicamente in Ucraina.