Managerii companiilor se asteapta pentru perioada august - octombrie la stagnarea activitatii in toate sectoarele economice - industria prelucratoare, constructii, comert si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, a anuntat INS.

Concluziile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa, scrie Mediafax.

Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +4%). In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere - fabricarea hartiei si a produselor din hartie (sold conjunctural +26%), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (sold conjunctural +20%) si fabricarea echipamentelor electrice (sold conjunctural +18%). Si preturile produselor industriale vor stagna (sold conjunctural +4%). Numarul de salariati va inregistra de asemenea o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4% pe total industrie prelucratoare.

Potrivit estimarilor, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural 0%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -4%).Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -5%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza un avans moderat (sold conjunctural +6%).

Si in sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -1%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural -1%). Angajatorii prognozeaza mentinerea numarului de salariati (sold conjunctural +1%) si majorarea moderata a preturilor (sold conjunctural +12%).

Conform estimarilor din luna august 2013, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural +3%). In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%) si mentinerea tarifelor (sold conjunctural +2%).

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri