“In urmatoarea perioada putem vorbii despre o crestere a numarului de constructii noi, necesare pentru a acoperii acesta cerere”, sustine Madalin Aresmeritoaie, reprezentantul Activ Property Services.

Totusi, Bucuresti este “capitala” si cand vine vorba de spatiile industriale, cu care ocupa 35-40% la nivel tranzactional din cota de piata. Totusi, o veste buna vine din Timisoara, unde se simte cel mai mare potential de crestere si care momentan este la un nivel de 25%. Restul cotei de piata este impartit intre Cluj , Ploiesti si Brasov.

Desi in 2013 sunt putine lucrari in derulare, zona de vest a tarii este tot mai atractiva pentru investitii, datorita infrastructurii existente cat si a celei aflate in constructie, dar si a fortei de munca calificate si a chiriilor si salariului, mai mici decat in Capitala, sustine Madalin Aresmeritoaie, de la Activ Property Services.

“Trendul principal pentru acest an, pe piata de spatii industriale il reprezinta renegocierile de contracte, pentru locatiile existente. Mutarile, relocarile si inchirierile de spatii noi au fost mai active doar pe anumite segmente si zone din Romania cum ar fi Timisoara. In acest an s-au tranzactionat prin intermediul brokerilor sau direct aproximativ 150.000 mp, de unde rezulta o crestere a nivelului de tranzactionare”, explica reprezentantul Activ Property Services.

Citeste si:

Jucatorii importanti din aceasta piata au aplicat pentru 2013 o politica de siguranta, iar constructiile speculative au fost nesemnificative ca numar. Aici putem enumera dezvoltari in derulare precum “Graells&Llonch” la Turda, companie ce dezvolta un parc industrial de 200.000 mp si “VGP Group” in Timisoara, care lucreaza la extinderea cu 7,500 mp a unei locatii industriale existente.

Cele mai importante tranzactii, ce au avut loc pe piata spatiilor industriale, in 2013, sunt AB Electronics prin Activ Property Services in parcul industrial Olympian Park cu suprafata de 11.000 mp , Heraeus – direct - in parcul industrial Incontro cu suprafata de 10.000 mp, Quehenberger prin Activ Property Services in parcul industrial VGP cu suprafata 3000 mp, Autocom Amicii prin Activ Property Services in Parcul Industrial Raumond cu suprafata de 4.000 mp precum si alte tranzactii cu terenuri pentru dezvoltare.

Totusi, potrivit reprezentantului Activ Property Services, chiria pentru spatii industraile ar putea sa creasca, iar gradul de neocupare sa scada in perioada urmatoare. Gradul de neocupare a spatiilor din Romania se situeaza undeva la 12-14%, cu semne concludente de scadere.