Chiar daca in 2012 revenirea usoara a industriei de bere a dus la crearea a 700 de noi locuri de munca, cresterea accizei nu va ramane fara impact in piata muncii, considera Constantin Bratu, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei.

Majoritatea noilor locuri de munca au fost generate in agricultura, sector care detine si un procent de 41% din numarul total de locuri de munca in domeniul berii, respectiv 15.000. La nivelul anului 2012 numarul total de locuri de munca in industria berii era de 76.700, in scadere cu 14,6% fata de 2008 (89.900 de angajati).

Din acest numar 8% se regasesc in zona de productie a berii, 11% in zona de comercializare si 40% in industria ospitalitatii. Astfel, Romania ocupa locul sase in randul tarilor europene cu cele mai multe locuri de munca generate de sectoarele locale ale berii.

“Din pacate, 2013 si 2014 au debutat cu cresteri de acciza pentru bere – in februarie 2013 nivelul accizei a crescut cu 16% in lei, iar in ianuarie 2014 cresterea a fost de 4,77% in lei. Piata a reactionat imediat in 2013, vanzarile de bere scazand cu 8% pe primele opt luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada din 2012”, sustine Constantin Bratu.

Romania genereaza 4,6% din productia de bere din Europa, respectiv 5% din consum. Doar 2,35% din cantitatea de bere consumata pe plan local este importata, procent intalnit doar in Polonia si Irlanda.

Potrivit datelor Asociatiei Berarii Romaniei, 55-60% din materia prima provine de pe plan local. In Romania mai exista in prezent 4 maltarii.

“Cultura de orz risca sa fie compromisa. Agricultorul roman plange ca nu are zapada”, mai spune Bratu.

Consumul de bere in Romania este de 90 de litri per capita pe an, in timp ce media europeana este de 70 de litri. Cel mai ridicat consum este in Cehia (150 de litri), urmata de Austria (115 litri), Germania (110 litri) si Polonia (95 litri).

Piata berii din Romania este evaluata la 1,7 mld. euro, potrivit EY. Aproape jumatate din pretul unei beri este reprezentat de taxe virate la bugetul de stat. In 2012, statul a incasat 728 mil. euro din sectorul berii.

Din Asociatia Berarii Romaniei fac parte cinci dintre cei mai mari producatori de bere – Bergenbier, Heineken Romania, Romaqua Group, Ursus Breweries si United Romanian Breweries Bereprod - si mini-beraria Clinica de Bere din Timisoara. In Romania existau in urma cu doi ani 17 unitati de productie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri