Abilitatea de a-i motiva si inspira pe cei din jur este mai importanta pentru companii si boardul de directori atunci cand aleg un director executiv decat capacitatea acestuia de a performa constant, se arata intr-un studiu realizat de compania de executive search IIC Partners.

Cercetarea arata ca 68% dintre respondenti au declarat ca pun pe primul plan capacitatea de motivare a angajatilor, in timp ce doar in doar 26% dintre organizatii accentul care pe performantele sustinute ale executivilor.

De asemenea, intre calitatile enumerate care ar trebui sa caracterizeze un CEO se numara abilitatea de gestionare a schimbarilor (51%), capacitatea de identificare si dezvoltare a talentelor (46%) si capacitatea de inovare.

Cinci atribute cautate la CEO

"Competenta nu ii mentine neaparat pe lideri in pzitia pe care o ocupa. Cheia succesului unui manager implica valori puternice, inteligenta emotionala dezvoltata, capacitatea de a inspira si motiva pe cei din jur prin stilul de a conduce", a declarat Radu Manolescu, managing partner in cadrul companiei de executive search KMTrust & Partners.

Totodata, in studiu se mai arata ca organizatiile cauta tot mai mult sa formeze echipe de executie care sa includa si candidati externi, nu doar oameni deja existenti in companie. Astfel, in medie o echipa este formata din candidati interni (45%), candidati externi (38%) si din alta divizie din compania mama (17%).

"Companiile din intreaga lume investesc din ce in ce mai mult in dezvoltarea internilor pentru functii de conducere, iar in Bucuresti, lucrurile stau la fel. Organizariile fac o treaba buna in pregatirea angajatilor pentru functii de conducere si eficientizarea procesului de integrare a talentelor din exterior", a explicat Radu Manolescu.

In general, companiile cu mai putin de 500 de angajati din domeniile energie, utilitati si servicii financiare, sunt cele care aleg sa se bazeze in continuare mai multe pe angajatii din companie decat pe oferta externa.

Cat ramane un CEO la conducerea unei companii

Organizatiile arata asteptari diferite in ceea ce priveste durata mandatului unui executiv, insa media se ridica la sapte ani. Daca pe continentul american perioada se ridica la 7,9 ani, in zona Asia Pacific ajunge doar la 5,9 ani. In acelasi timp, in regiunea EMEA durata medie in care un executiv ramane in companie este de sapte ani.

In studiu se mai arata ca aceasta perioada variaza si in functie de industrie. De exemplu, in domeniul serviciilor profesionale executivii raman cea mai lunga perioada de timp (8,1 ani) si mai putin in industria farmaceutica (5,7 ani) si domeniul bunurilor de larg consum (6,1 ani).

"Retentia angajatilor este o preocupare a companiilor din intreaga lume, iar in Bucuresti, observam etapele de inceput in schimbarea mentalitatii corporatiste in acest domeniu. In contextul in care liderii de maine tind sa isi schimbe mai des locurile de munca fata de generatiile anterioare, si asteptarile privind durata de ramanere in companie a unui executiv se modifica", a remarcat Manolescu.

Femei versus barbati

Cand vine vorba de genul candidatilor dintr-o echipa de executie, 57% dintre respondenti considera "importanta" si "foarte importanta" componenta acesteia.

Astfel, genul este important in special in randul companiilor zona EMEA (62%), in timp ce mai putine companii din regiunea Asia-Pacific pun accept pe acest aspect (48%).

In prezent, echipele de executie sunt formate in general din barbati (75%) si mult mai putine femei (25%).

Cu toate acestea, patru din 10 companii estimeaza o crestere a numarului de femei in functii de executie in urmatorii trei ani.

Studiul a fost realizat la finalul anului 2013, pe baza raspunsurilor a 1.270 de respondenti (seniori executivi), din 18 industrii diferite.

KMTrust & Partners este o companie de executive search cu sediul in Bucuresti. Firma activeaza in special in domeniile retail, IT&C, B2B, industria farmaceutica si este este membra a IIC Parners, organizatie cu 48 de filiale in 34 de tari.

Sursa foto: Lider, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri