Coca-Cola, cel mai mare producator de bauturi racoritoare la nivel mondial, a lansat pe plan local o platforma de comunicare unde consumatorii romani pot afla ce contine celebra bautura produsa in fabricile din Ploiesti si Timisoara.

Campanii similare au fost lansate pana acum in Italia si Grecia, intrucat in Europa “exista mai multe intrebari despre E-uri”.

Proiectul a fost dezvoltat si in Statele Unite ale Americii anul trecut, a declarat Miruna Smeureanu, public affairs&communications manager la Coca-Cola Romania.

Potrivit acesteia, 95% dintre ingredientele folosite in producerea bauturii Coca-Cola in Romania provin din surse locale. Astfel, oficialii companiei au prezentat lista ingredientelor principale folosite la producerea unei doze de 250 ml de Coca-Cola.

Apa. Peste 85% din continutul unei doze de 250 ml de Coca-Cola reprezinta apa. Compania utilizeaza apa din cele 12 puturi de mare adancime (150 m) pe care le detine la Ploiesti (9 puturi) si Timisoara (3). Pentru un litru de Coca-Cola produs compania foloseste 2 litri de apa.

Zahar. Intr-o doza de Coca-Cola exista 27 grame de zahar (4-5 lingurite). Materia prima este furnizata de fabricile de zahar din Oradea si Roman, compania bazandu-se doar pe productia locala dupa anul 2000. Din portofoliul Coca-Cola in Romania cel mai ridicat continut de zahar se gaseste in Cappy 100% portocale, spre comparatie cu Coca-Cola Zero care nu contine deloc zahar.

Intrebati despre posibilitatea lansarii pe piata locala a sortimentului Coca-Cola Life (pe baza de indulcitori naturali), reprezentantii companiei au precizat ca nu vor aduce acest produs in Romania anul acesta.

Cafeina naturala. O doza de 250 ml de Coca-Cola contine 24 mg de cafeina naturala, mai putin decat ceaiul verde (40 mg la 200 ml) sau decat cafeaua (130 mg la 250 ml). Ingredientul este importat in Romania odata cu concentratul de Cola, pe care compania il procura de la alte fabrici din retea (din sudul Frantei si Irlanda). Concentratul este adus in Romania in recipienti cu o capacitate cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de litri. Acest concentrat este adaugat unui sirop realizat din apa si zahar, si ulterior dioxid de carbon.

Colorantul caramel E150d. Este folosit in bauturile Coca-Cola din anul 1886 si este responsabil de culoarea inchisa a produsului final. Acest colorant mai este prezent in paine, bere, zahar brun.

Acid fosforic. Acidul fosforic contine fosfor, un mineral intalnit intr-o gama larga de alimente. Acidul fosforic ofera gustul usor intepator al Coca‑Cola. O doza de 250 ml de Coca-Cola contine 43 mg de fosfor, in timp ce aceeasi cantitate de lapte cuprinde 208 mg. Doza recomandata de fosfor pe zi este de 700 mg.

Arome naturale. Doar 3 persoane din sistemul Coca-Cola cunosc secretul retetei celebrei bauturi, pastrat de 125 de ani.

Vanzarile de bauturi racoritoare, pe o panta descendenta

Daca in Europa bauturile racoritoare reprezinta 3% din consumul caloric zilnic, Romania se afla sub media europeana. Mai mult, vanzarile de bauturi carbonatate au experimentat o evolutie descendenta in ultimul an, tendinta care se reflecta si in volumele Coca-Cola in Romania. Anul trecut volumul vanzarilor pe piata locala s-a contractat cu 9%, de la 162,7 milioane de navete in 2012 la 148,5 milioane de navete.

“Piata de consum nu este pe o panta ascendenta, insa situatia in primele luni din acest an s-a imbunatatit comparativ cu aceeasi perioada din 2013”, a afirmat Miruna Smeureanu.

Anul trecut un american consuma in medie aproximativ 100 de litri de bauturi carbonatate, in scadere fata de 160 de litri in 1998. In plus, vanzarile de bauturi carbogazoase dietetice au scazut anul trecut in SUA cu 7%. Mai mult, Coca-Cola a anuntat luna trecuta o contractie de 3% a volumului vanzarilor de bauturi carbonatate in America de Nord.

Coca-Cola Hellenic este al doilea imbuteliator ca marime al companiei Coca-Cola din punctul de vedere al volumului, avand vanzari de peste 2 miliarde de unitati. Compania activeaza in 28 de tari, servind o populatie de peste 560 milioane de oameni.

In Romania, Sistemul este format din Coca-Cola Romania (filiala a The Coca-Cola Company, proprietarul marcilor inregistrate) si partenerul sau Coca-Cola Hellenic denumit Coca-Cola HBC Romania, care imbuteliaza si distribuie produsele Coca-Cola sub licenta The Coca-Cola Company in Romania. In Romania lucreaza in cadrul producatorului 1.800 de angajati.

Sursa foto: Coca-Cola, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri