Tinerii romani, aflati inca pe bancile liceului, fac parte dintr-o generatie cu viziune si multa initiativa, dornica de a se implica in proiecte mari, cu multe sanse de a da pietei un numar important de lideri. Principala lacuna a acestora este insa asumarea responsabilitatii si rabdarea pentru finalizarea proiectelor in care se angreneaza, a declarat pentru wall-street.ro Adelina Maria, fondator al Leaders School & Academy.

Fundatiei Leaders deruleaza o serie de programe de leadership in care lucreaza cu tineri incepand de la 14 ani.

"Generatia aceasta de liceeni este foarte interesanta, tinerii fac mult voluntariat, se inscriu in ONG-uri. Le lipseste foarte mult insa responsabilitatea. Au viziune, au idei, sunt creativi, vor sa schimbe lumea, au energia sa o faca, insa nu isi asuma ceea ce vor sa faca, nu isi dau seama ca se angajeaza la ceva pe termen lung si este nevoie de multa munca. Tinerii muncesc foarte mult, insa se si angajeaza in proiecte mari si nu au rabdare", a spus Adelina Maria (foto).

Fundatia Leaders se adreseaza de mai bine de cinci ani tinerilor, considerand ca leadershipul se dezvolta inca din primii ani de viata. Pana acum fundatia a lucrat cu peste 4.000 de tineri.

Liderul este acea persoana care se face urmata de catre altele. Aceste persoane nu trebuie sa aiba pozitie de conducere. De exemplu, poate sa scrie pe usa ta director si sa nu fii urmat de oameni, acestia sa nu creada in viziunea ta. Lideri sunt cei in ale caror idei oamenii cred, indiferent de pozitia ierarhica.

Adelina Maria a subliniat ca este important ca tinerii si nu numai sa inteleaga necesitatea existentei unui lider in orice echipa.

"Leadershipul se dezvolta inca din primii ani de viata. Tinerii si nu numai trebuie sa inteleaga ca orice echipa are nevoie de lideri si followeri pentru a functiona si ca este in regula sa urmezi un lider, chiar daca are o pozitie in companie inferioara. Incercam sa ii facem sa inteleaga importanta lucrului in echipa si faptul ca in felul acesta lucrurile ies mai bine", a subliniat Maria.

Ea a adaugat ca inca din liceu tinerii se intreaba ce vor face mai departe in cariera, iar Fundatia Leaders incerca prin diverse instrumente sa identifice ceea ce le place.

Cel mai important in viata este sa faci ceea ce iti place. Acesti tineri trebuie pregatiti pentru atunci cand vor deveni manageri.

Leadershipul se vede foarte bine in criza

Calitatea managerilor de a fi si lideri pentru echipele lor a fost testata indelung in perioada crizei.

"Leadershipul se vede foarte bine in criza si cred ca asa s-a intamplat in contextul economic actual. Sunt companii care au trecut prin niste crize foarte mari, in care managerii au fost in situatia de a le da vesti proaste oamenilor din echipe, de exemplu. Pe unii oamenii i-au urmat, in ciuda greutatilor, pe altii nu. Atunci si-au dat seama ce au construit in anii anteriori. Cred ca in criza au fost manageri care si-au dat seama ca nu faceau lucrurile cum trebuia, poate se uitau prea putin la oamenii lor, nu aveau incredere in ideile lor, nu erau o echipa", a adaugat reprezentantul Leaders.

Adelina Maria a subliniat importanta investitiilor pe care companiile ar trebui sa le faca mai mult in pregatirea tinerilor pe care ii angajeaza.

"Putine companii investesc in oamenii aflati la inceput pe un post, desi este important sa aiba un plan de cariera pentru ei in urmatorii ani, cand acel angajat poate ajunge pe functia de manager", a mai spus Adelina Maria.

Un tanar manager sau antreprenor este dispus sa investeasca pana in 1.000 de euro pe an pentru pregatire prin intermediul cursurilor de management si leadership, potrivit unor estimari anterioare ale Fundatiei Leaders.

In ceea ce priveste companiile, acestea aloca bugete de 3.000 pana la 5.000 de euro anual pentru ca angajatii lor sa poata participa la programele Leaders.

Fundatia Leaders a fost fondata in anul 2000, iar in prezent deruleaza programe de leadership pentru persoane cu varste intre 14 si 35 de ani. Unele dintre programe sunt gratuite, altele ajung pana la 850 de euro.

Sursa foto: Tineri manageri, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri