Piata neagra a tigaretelor a inregistrat in 2014 un nivel mediu de 15,9%, in crestere fata de media anuala din 2013 de 13,7%, conform datelor companiei de cercetare Novel Research.

Procentul de 15,9% reprezinta cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011 pana in prezent. "In 2014, media anuala a comertului ilegal cu tigarete a crescut in toate regiunile tarii, comparativ cu 2013, cu exceptia zonelor de nord-vest (minus 3,1 p.p. pana la 16,9%) si vest (relativ constant, situandu-se la 27,9% in 2014, fata de 27,7% anul precedent). Regiunea cea mai afectata de piata neagra in 2014 a fost nord-est (plus 7,2 p.p. fata de 2013, pana la 33,2%). O crestere importanta s-a inregistrat si in sud-est (plus 4,2 p.p. fata de 2013, pana la 14,6%). Din punct de vedere al provenientei, si in 2014 „cheap whites” au continuat sa detina cea mai mare pondere, de 46%, in crestere cu 12,6 p.p. fata de 2013. Totodata, in 2014, comparativ cu 2013 a scazut ponderea produselor provenite din Moldova (cu 3,4 p.p. pana la 19,5%), Ucraina (cu 5,2 p.p. pana la 19,3%) si Serbia (cu 6,7 p.p. pana la 2,6%)", a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

Potrivit Gildei Lazar, director corporate affairs&communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria, cresterea pietei negre in 2014 este cauzata de “lipsa unei strategii fiscale coerente, pe termen lung, deciziile in domeniul fiscal fiind punctuale, circumstantiale, insuficient analizate sau fundamentate, dictate de necesitatea imediata de a arata FMI cresteri de venituri pe hartie”.

“E ca si cum masurile din Codul Fiscal ar fi gandite de lingvisti, traducatori si PR-isti. In 2014, an electoral, in care “nu dadea bine la imagine” sa anunti direct o crestere de taxe, cresterea accizei a fost mascata printr-un artificiu lingvistic numit indexarea artificiala a cursului de schimb la care sa fie platite taxele (fixate in euro si, doar aparent, neschimbate). Momentul adevarului a venit abia dupa alegeri, cand autoritatile au fost nevoite sa recunoasca faptul ca accizele au crescut in termeni reali si ca nu mai exista drum de intoarcere. Prin urmare, pentru 2015, s-a apelat la un alt artificiu, de “traducere” a accizei din euro in lei, insa la cursul artificial inventat pentru 2014”, completeaza Lazar.

Astfel, Romania va atinge inca de anul acesta nivelul minim de accizare prevazut de Directiva europena privind taxarea tigaretelor pentru 2018: 90 euro/1.000 tigarete. “Ardem astfel etapele calendarului de crestere a accizei, il ardem pe consumator la buzunar si, dat fiind ca 80% din pretul unui pachet de tigarete inseamna taxe, ardem si din veniturile bugetare, prin erodarea bazei pietei legale si favorizarea contrabandei cu tigarete ieftine”, a mai spus Gilda Lazar.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa companiile din sectorul petrolier. In 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentand accize, TVA, taxe si contributii. Cei mai mari producatori de tigarete de pe piata locala sunt JTI, Philip Morris si BAT.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri