SAPE este succesoarea in drepturi a companiei de stat Electrica SA, inclusiv in ce priveste litigiile arbitrale. CEZ a anuntat joi ca, in procesul cu SAPE, Curtea Internationala de Arbitraj de pe langa Camera Internationala de Comert din Paris a respins majoritatea pretentiilor formulate de SAPE, potrivit Mediafax.

"Contrar afirmatiilor CEZ a.s., Tribunalul Arbitral (...) a confirmat neindeplinirea de catre CEZ a.s. a doua din cele mai importante obligatii ale sale din Contractul de privatizare, obligatii care au stat la baza incheierii contractului de privatizare a Electrica Oltenia cu CEZ a.s.", se arata intr-un comunicat al SAPE.

SAPE a cerut in acest proces ca grupul CEZ sa plateasca daune de peste 81 milioane de euro pentru nerealizarea unor obligatiile din acordurile de privatizare din 2005 si 2009, prin care CEZ a cumparat compania de distributie Electrica Oltenia. In comunicat se precizeaza ca actiunea SAPE a fost admisa in parte, CEZ fiind obligata sa plateasca catre SAPE aproximativ 5,7 milioane de euro cu titlu de daune, la care se adauga o dobanda contractuala anuala, de 3,1% (calculata din data de 8 octombrie 2012 pana la data platii efective a daunelor), precum si la suportarea a 50% din costurile arbitrale (217.500 de dolari).

Obligatiile pe care Tribunalul Arbitral le-a indicat a fi neindeplinite de catre investitorul CEZ sunt obligatii esentiale pentru Contractul de privatizare, conform sursei citate. Prima dintre acestea se refera la utilizarea pretului de subscriere pentru finantarea investitiilor. Astfel, Tribunalul a obligat CEZ sa plateasca daune pentru faptul ca nu a facut dovada utilizarii sumei de 103,6 milioane de euro pentru a finanta modernizarea si dezvoltarea activitatii Electrica Oltenia, asa cum se angajase prin contractul de privatizare.

Citeste si:

Cea de-a doua incalcare se refera la neindeplinirea indicatorilor din planul de afaceri initial al Electrica Oltenia, document care a stat la baza selectarii CEZ ca investitor strategic al Electrica Oltenia. Planul urma sa fie pus in aplicare in termen de 5 ani de la privatizare, dar CEZ a invocat ca respectarea acestuia nu este obligatorie.

Electrica a initiat actiuni la Curtea de Arbitraj din Paris si impotriva Enel si E.ON, companii care au cumparat in 2005 filiale ale distribuitorului de energie detinut de stat. Penalitatile cerute de Electrica de la Enel (Italia), E.ON (Germania) si CEZ se arpropie de 2 miliarde euro. CEZ a platit in 2005 suma de 62,8 milioane de euro pentru achizitia directa a 24,62% din capitalul Electrica Oltenia, iar in urma unei majorari de capital de 103,6 milioane de euro a ajuns la o participatie de 51%.

SAPE a fost infiintata anul trecut prin divizarea partiala a Electrica SA si cuprinde participatiile minoritare ale Electrica SA la Electrica la Enel Energie Muntenia, Enel Distributie Muntenia, Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distributie, E.ON Energie Romania, Electrica Soluziona, Bursa Romana de Marfuri si Hidro Tarnita.